Kőszárhegy

2015.04.23. 15:19

Már 10. alkalommal rendezik meg a Kőszár - hegymenetet

Kőszárhegy - Színes rendezvény, követendő hagyomány, ismeretterjesztés, környezettudatosság, de talán leginkább a közösségi összefogás szimbóluma hangsúlyozta Borján Péter polgármester.

V. Varga József

A Kőszár-hegymenetet 2006-ban, a Föld napja tiszteletére szervezték meg először. Akkor közel háromszázan vettek részt, amellyel a szervezők arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy a település névadó természeti képződményének ásványvagyona mellett különleges az élővilága is. A sziklagyep és a karsztbokor erdő számos védett növény- és állatfaj élőhelye. A hegytetőn gyönyörű panoráma tárul elénk, nem csoda, hogy a Szár-hegy kedvelt kirándulóhely is.

– A határozott közösségi igény az önkormányzat egyik leghangsúlyosabb feladatává emelte a Szár-hegy védelmét – mondta el lapunknak Borján Péter elöljáró. – Közel tizenöt hektár természeti terület került a helyhatóság tulajdonába, mintegy húszmillió forintot fordított erre a célra a képviselő-testület. Jelentős összeg mindez egy kistelepülés költségvetésében, hiszen rengeteg feladat kívánna ráfordítást, de ez az ügy hosszútávon meghatározza a falu élhetőségét, azért elsőbbséget élvezett a helyi döntéshozatalban.

Törő Gábor, Borján Péter és Somogyiné Edit. A polgármester méltán lehet büszke a közösségi munkára és az együttműködésre, az összefogásra és a civil szervezetek tenni akarására. Fotó: a szerző

A közösségi önkéntesség tekintetében is a figyelem középpontjában van a Szár-hegy. A Gaja Környezetvédelmi Egyesület több alkalommal is tájsebészeti oklevéllel díjazta azt a munkát, amely során évről évre több konténernyi szemetet szednek össze a területen, melyhez az egyesülettől is sok segítséget kapnak. Kitisztították az egyik régi kézi kőfejtőt, ami kiváló rendezvényhelyszín; felújították a régi magassági pontot, ami kedvelt kirándulóhely; a valamikori mélyútból sétáló utat alakítanak ki, amely a faluközpontból a most szombaton átadásra kerülő kis pihenőparkig vezet fel. Megvalósítására az Együtt Kőszárhegyért Egyesület pályázott sikeresen. Ezek a beruházások is túllépték már az ötmillió forintot.

Nagy örömükre szolgál, hogy a szabadbattyáni Batthyány iskola környezetvédelmi szakkörének tagjai rendszeresen részt vesznek vezetőjükkel a Szár-hegyhez kötődő rendezvényeken. Nagyon sok fotóval katalogizálták már a növényvilágot; a tavaszi hérics különösen nagy számban fordul itt elő.

– Úgy érzem, hogy nehéz, de felelősségteljes döntések árán sikerült olyan értékeket megmentenünk, amelyre évtizedek múlva is büszkék lehetünk – fejtette ki Borján Péter. – Remélem, hogy egyre többen gondolkodnak majd hasonlóképpen, és belátják, hogy a napi problémák és viták felett állva az igazán fontos az, hogy képesek legyünk környezetünk élhetősége érdekében a közösségi értékeket az egyéni érdekek elé helyezni. Így tudunk húsz év múlva úgy visszanézni jelen cselekedeteinkre, hogy elmondhassuk, létrehoztunk vagy megóvtunk valamit, amiért érdemes volt dolgozni, küzdeni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!