Kosárlabda

2015.01.07. 20:13

Önbizalom növelő Alba-siker

Rajt-cél győzelmet aratott bíztató játékkal a TLI-Alba Fehérvár csapata a férfi kosárlabda bajnokság 15. fordulójában a Zalakerámia ZTE KK csapata ellen.

Káldor András

TLI-Alba Fehérvár – Zalakerámia ZTE KK 98-71 (25-16, 26-20, 30-19, 17-16)

Székesfehérvár, 1500 néző

Vezette: Földházi, Minár, Gyuris

Fehérvár: SIMON B. 14/6, Tóth P. 6, KROMAH 19/9, JUHOS 10/3, Csorvási M. 10 Csere: Wood 11, Supola 2, Blaskovits, KALVE 18/3, KOVÁCS Á. 8/6 Vezetőedző: Székely Norbert

ZTE: Dzambics 9/3, DARLING 19/6, MOHÁCSI 12/3, Ilics 9, Lekli 12. Csere: Fekete 5, Velkey 5/3, Kertész. Vezetőedző: Milos Sporar

Az eredmény alakulása: 3. p.: 6—4. 6. p.: 12—10. 9. p: 20—14. 12. p.: 32—19. 15. p.: 34—28. 18. p.: 43—31. 22. p.: 58—40. 25. p.: 66—45. 28. p.: 74—53. 32. p.: 81—60. 35. p: 86—63. 38. p.: 96—69.

Két, ezer sebből vérző, és nagy múltú gárda összecsapására vártak a szurkolók, miközben arról beszélgettek, vajon mikorra sikerül az Albának kilábalnia a lényegében a szezonkezdet óta tartó hullámvölgyből. Mindenesetre a klubvezetés próbálta idejekorán megtenni a szükséges lépéseket, Marcel Tenter vezetőedző lemondása után szisztematikus munkával megtalálták utódját Székely Norbert személyében, és a játékoskeretben is több változás történt. Hiába azonban, egyelőre ezek nem hozták meg a kellő áttörést, hiszen Székely érkezése óta is lejtmenetben voltak a fehérváriak, és csak egy meccset tudtak nyerni. Nem véletlenül jegyzete meg a szakvezető a találkozó előtt. - Ezt a meccset most olyan teher alatt kell lejátszanunk, hogy nyernünk kell.

A héten csatlakozott a csapathoz a lett Ernest Kalve, akitől komplex, több poszton hasznos játékot várt a szakmai stáb. További sorsa ezen a meccsen dőlt el, a lefújás után ült össze a vezetőség, hogy beszéljen jövőjéről, de Székely Norbert pozitívan nyilatkozott a játékáról. A vendégeknek csupán egyetlen fogódzójuk volt az összecsapás előtt, méghozzá az, hogy a bajnokságban eddigi egyetlen győzelmüket éppen az Alba ellen szerezték, ám jószerével csupán abban bízhattak, hogy megnehezítik Simonék dolgát, mivel több meghatározó játékosuk is sérült, vagy beteg.

Jól indított az Alba, a kezdeti bizonytalanság után fokozatosan átvették az irányítást, és Simon Balázs, valamint Lassan Kromah kosaraival 10-5-ös előnyt kovácsoltak. Az már más lapra tartozik, hogy ezt a fórt pillanatok alatt eltékozolták, és a Zete a két évvel ezelőtt a fehérváriak színeiben bajnokságot nyert Lekli József eredményességének köszönhetően kiegyenlített. Nem tartott sokáig azonban a vendégek öröme, mert Simon triplája és Brandon Wood két duplája után ismét megnyugtató kilencpontos vezetéshez jutott az Alba a negyed végére. A folytatásban rögtön az első támadásból megszerezte első fehérvári pontjait Kalve is, először túllépve ezzel a tízpontos határt. Igyekezett ugyan a ZTE, de a héten igazolt Stefan Fekete - aki korábban megfordult a Szeged, a Nyíregyháza, a Debrecen, és az Alba Fehérvárnál – zsinórban háromszor pöckölte el a labdát a gyűrű fölött a közönség derültsége közepette. Ezeket a hibákat a Fehérvár kíméletlenül kihasználta, bár a nagyszünet előtt volt némi fellángolás zalai oldalon, de összességében a magabiztosan irányítva a meccset a magabiztos, 15 pontos vezetés (51-36) birtokában mehetett pihenőre a házigazda.

Kromah hármasa adta meg a harmadik játékrész alaphangját, és ezt a tendenciát folytatva Juhos Levente kosara után már kialakult a húsz pontos különbség is a csapatok között. A vendégek kispadja igencsak rövidnek bizonyult, Milos Sporar vezetőedző lényegében hat játékost forgatott, így nem lehetett azon csodálkozni, hogy a végére kipukkadtak a kékek, hiszen többen – Rade Dzambics, és Lekli – is 37 percet játszottak. Mindenestre jót tett ez a meccs, a fehérvári gárdának, tetszetős akciókat vezettek, bátran kijátszották a figurákat, és nem utolsó sorban mindezt eredményesen tették. A záró negyedre a fontosabb kérdések eldőltek, csupán az volt a kérdés, hogy mennyi lesz a különbség a két együttes között, és hogy eléri-e századik pontját az Alba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!