Kosárlabda

2014.09.17. 15:20

Kosárlabda: Peresztegi Nagy Ákos a fehérvári tehetségekért felel

Székesfehérvár - Július 1-én állt munkába a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémiánál a fiú szakág vezetője, a 44 esztendős Peresztegi Nagy Ákos. Nem cseppent idegen helyre, a klubhoz ezer szállal kötődik, 1994 óta ténykedik kis megszakításokkal a Gáz utcában.

Horog László

– Nyolc éve, 2006-ban távoztam először, Szegeden voltam vezetőedző a női csapatnál, aztán visszatértem Fehérvárra, a felnőtt együttes szakmai munkáját irányítottam két éven át, 2009-ig – kezdte meséjét Peresztegi Nagy Ákos. – Baján dolgoztam a nőknél két esztendőt, másfelet pedig Miskolcon. Ezzel párhuzamosan a korosztályos válogatottnál voltam a munka elsőszámú felelőse. Az utánpótlásban a nemzeti együtteseknél, valamint az élvonalbeli klubokkal a felnőtt pontvadászatokon, valamint nemzetközi porondon szerzett tapasztalatokat szeretném az akadémián hasznosítani, a tudásomat az edző kollégáknak és a játékosoknak átadni.

Szakemberek egymás közt: jobbra a hazatérő Peresztegi Nagy Ákos, mellette Salamon Endre. Fotó: a szerző

– Miskolc volt az utolsó állomáshelye. Furcsa körülmények között távozott.

– Decemberben felmentettek a vezetőedzői tisztségből, arra hivatkozva, hogy a szakmai képességeimet meghaladja a felnőttek irányítása, ezzel egy időben pedig kineveztek szakmai igazgatónak. Azonban januárban ezt a szerződést is egyoldalúan felbontották. Konkrét ajánlatom nem volt más kluboktól, pusztán érdeklődés. A DKKA vezetői december végén felvették velem a kapcsolatot, megegyeztünk a hosszú távú, közös munkáról, hazatértem.

– Az erősebb nem munkáját felügyeli. Milyen elvárásokat fogalmaztak meg az akadémia vezetői?

– Olyan, minőségi munka folyjon az összes korosztályos együttesünknél, ami biztosítja, hogy ismét egyre több, saját nevelésű játékos kerüljön a felnőtt csapatba. Az ország egyik legnagyobb akadémiája épül Fehérváron. Nem csak a gyerekek száma, hanem a lehetőségrendszer is ezt mondatja velem. Az alapítványhoz 19 fiúcsapat tartozik, valamint 13 edző, az ő munkájukat felügyelem, koordinálom.

– A sportolók száma örvendetesen emelkedik. A cél a mennyiség, vagy a minőség?

– Úgy gondolom, az a folyamat, ami három évvel ezelőtt elindult, elérte célját. Az MKOSZ által létrehozott „Dobd a kosárba!" programnak köszönhetően egyre több gyerek választotta a kosárlabdát, szervezett keretek között. A már meglevő csoportjaikhoz sok nebuló csatlakozott, aminek köszönhetően újabb csapatokat sikerült létrehoznunk. Fontos a mennyiség, hiszen abból lesz a minőség. Továbbá lényeges, akik kicsi gyerekként ismerkedtek a kosárlabdával, ha nem is érnek el kimagasló szintre, nekik is jut sikerélmény. Mindenkinek biztosítjuk az edzés-, valamint versenyzési lehetőséget, az ügyesebbek az országos korosztályos bajnokságokban bizonyíthatnak, a kevésbé rátermettek a régiós seregszemléken. Utóbbiaknak is van lehetőségük arra, hogy később a legjobbak közé kerüljenek. Ha ez nem sikerül, akkor is egészséges, sportot szerető és tisztelő felnőttek válnak belőlük, akikből a későbbiek akár edző, vezető, szponzor lehet, tehát maradhatnak a palánkok mellett. Szeptembertől pedig VIP-csoportot hozunk létre.

– Ahol a különösen ügyesek pattogtathatnak.

– Három éve, mielőtt Diósgyőrbe távoztam, szakmai vezető voltam az alapítványnál, javaslatomra akkor hoztuk létre a VIP-csoportot, amelyben a különösen tehetséges fiataloknak tartottunk plusz egyéni képzést, szombatonként Salamon Endre kollégámmal, aki akkoriban technikai vezetőként tevékenykedett, valamint az alsó korosztályok szakmai munkájáért felelt, jelenleg a DKKA teljes női szakágát vezeti. Ez a csoport működött az utóbbi években is, de az egyéni gyakorlásokra szétszórtan került sor, szeptembertől ismét nagyobb figyelmet fordítunk az ő képzésükre. A csoportnak külön masszőre, dietetikusa, orvosa, pszichológusa és erőnléti edzője lesz, tehát minden feltétel adott a minőségi és eredményes munkához. Az itt szereplő játékosok saját csapatukban is tréningeznek, itt a plusz feladatokat végzik, hetente három-négy alkalommal. Sok tehetséget akarunk adni a magyar kosárlabdának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!