Kosárlabda

2014.02.27. 17:06

A Széna téri suli nyerte meg a döntőt

A Bogár Pál emlékére rendezett 2013-14 évi városi IV. korcsoportos fiú kosárlabda diákolimpia döntőjében, nagy küzdelemben a Széna téri Általános Iskola csapata diadalmaskodott a Tóparti Gimnázium ellen.

Káldor András

Tökéletesnek bizonyult az idei városi kosárlabda diákolimpia sorozatában a IV. korcsoport küzdelmeinek névválasztása. A résztvevők nagy valószínűséggel csak nagyszüleik révén hallhattak ugyan Bogár Pálról, a székesfehérvári kosárlabdázás legendájáról, ám az 1955-ben Európa-bajnoki címet nyert magyar kosárlabda válogatott csapatkaptánya emlékének méltán adóztak ezzel a torna szervezői. Másfél évvel ezelőtt, 85. életévében hunyt el, de még életében sportolói és sportvezetői tevékenysége elismeréseként Székesfehérvár Közgyűlése 1992-ben Pro Civitate díjban részesítette, valamint 2005-ben a magyar kosárlabdasport halhatatlanjai közé választották. Ezt követően, pedig 2007-ben Székesfehérvár Sportjáért díjat is adományozott részére az önkormányzat. Azok számára, akik nem ismerhették, nem láthatták a pályán csupán annyi szolgáljon adalékul, hogy 1949 tavaszán a másodosztályból válogatták be a legjobbak közé, ekkor kopogtatott be először a magyar válogatott kapuján, ahonnan 1956-ig szó szerint kirobbanthatatlan volt. Fia, ifjabb Bogár Pál emlékezett a megnyitón édesapjára. Ő is követte őt a pályán, bár, rendkívül korán fejezte be az aktív játékot, harminc éve azonban testnevelőként oktatja a sportág szeretetére a diákokat. – Bár édesapám egész életében zárkózott, szerény ember volt, nem szerette a nyilvánosságot, most mégis úgy éreztük a bátyámmal, hogy az idő elérkezett, hogy nevét adjuk a tornához. Nekünk is jól esik, hogy megemlékeznek róla.

Az idei döntőben a Tóparti Gimnázium csapata a Széna téri Általános Iskola együttesével találkozott. A két jól felkészített együttes jó iramú, helyenként igen színvonalas mérkőzést játszott, melynek végén a 37 pontos Papp István vezérletével a Széna tériek 83-68-ra győztek, és jogosan zsebelték be a díjakat átadó Östör Annamária és Dávid Kornél elismerő szavait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!