F.M. Kormányhivatal

2022.02.24. 14:52

Március végéig igényelhető a támogatás

A súlyos mozgáskorlátozott személyek részére közlekedési kedvezmény, személygépkocsi-szerzési és -átalakítási támogatás március 31-éig igényelhető. A kérelmeket június 15-éig bírálják el – tájékoztat a Fejér Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztálya.

Fejér Megyei Kormányhivatal

A közlekedési kedvezmény hasznos támogatás

Forrás: Pixabay

A közlekedési kedvezmény a súlyos mozgáskorlátozott és az egyéb fogyatékossággal élő személyek részére nyújtható támogatás, melynek két típusa van: a személygépkocsi-szerzési támogatás és a személygépkocsi-átalakítási támogatás. 

A személygépkocsi-szerzési támogatás új vagy használt személygépkocsi, vagy segédmotoros kerékpár vagy (gépi meghajtású) kerekesszék szerzésére felhasználható, a vételár megtérítéséhez nyújtott hozzájárulás. 

Új gépjármű vásárlásakor kizárólag Suzuki típusú személygépkocsira lehet igénybe venni a támogatást. Az igényelhető személygépkocsi gyártmányairól és típusairól a www. lehetosegauto.hu weboldalon lehet tájékozódni. 

Használt autónak az a jármű minősül, aminek az első használatba vétele már megtörtént. A típus a használt gépjárműveknél nincs meghatározva, de legfeljebb 5 éve forgalomba helyezettszemélygépkocsi vételére használható fel a támogatás. 

A személygépkocsi-szerzési támogatás mértéke új személygépkocsi-vásárlás esetén 1 millió forint, használt személygépkocsi, segédmotoros kerékpár vagy kerekesszék vásárlása esetén a vételár 60 százaléka, de legfeljebb 600 ezer forint. 

A megítélt szerzési támogatás a támogatást megállapító határozat ügyfél általi átvételétől számított 4 hónapon belül használható fel a megvásárolni kívánt személygépjárműre vonatkozó adásvételi szerződés megkötésével. 

A személygépkocsi az adásvételi szerződés keltétől számított 3 éven belül nem idegeníthető el. 

A személygépkocsi átalakítási támogatás a vezetésfeltételeként külön jogszabály alapján előírt automata sebességváltóval vagy más segédberendezéssel történő felszereléséhez, átalakításához vagy a súlyos mozgáskorlátozott személy szállítását lehetővé tevő átalakításhoz, vagy a biztonságos szállítását szolgáló eszközzel való ellátásához használható fel. 

A segédmotoros kerékpárra, kerekesszékre és az átalakítási támogatásra való jogosultság megállapítása során utalványt állítanak ki a súlyos mozgáskorlátozott személyek részére. A személygépkocsi átalakítási támogatás mértéke az átalakítás költsége, de legfeljebb 90 ezer forint. Az utalvány a kiállítástól számított hat hónapig használható fel. A szerzési és az átalakítási támogatás egyidejűleg is igényelhető. 

A kérelmet minden év március 31. napjáig, illetve szeptember 30. napjáig lehet benyújtani a Fejér Megyei Kormányhivatalhoz (Hatósági Főosztály Szociális és Gyámügyi Osztály, 8000 Székesfehérvár, Hosszúsétatér 1.; telefon: 06-22/514-777) személyesen, postai úton vagy ügyfélkapun, illetőleg bármelyik kormányablaknál. 

A március 31-éig benyújtott kérelmeket június 15-éig, a szeptember 30-áig benyújtott kérelmeket december 15-éig bírálják el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!