babaváró támogatás

2020.12.08. 06:00

Fejérben is népszerű a támogatás

Magyarország Kormánya a magyar családok, a gyermekvállalás és a gyermeknevelés támogatására 2019. július 1-től vezette be a babaváró támogatást. Ez a pénzbeli támogatási forma 2022. december 31-ig igényelhető. A legfontosabb tudnivalókról és a tapasztalatokról dr. Csiák Henriett, a Fejér Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztályának vezetője tájékoztat.

F. M. Kormányhivatal

Havonta 500-600 kérelmet adnak be a támogatásra

Forrás: shutterstock

A babaváró támogatást bankfiókoknál kérhetik az ügyfelek. Így az igénylés részletszabályairól mindenképpen a kiválasztott hitelintézet ügyfélfogadásán érdemes előzetesen tájékozódni, jelen tájékoztatásunk nem teljes körű. A Fejér Megyei Kormányhivatal fő feladata e téren a következő: minden banki igényléshez szükséges benyújtani a kormányhivatal által kiállított igazolást (hatósági bizonyítványt) az igénylő hároméves jogviszonyainak meglétéről, amely a támogatás alapfeltétele.

A kölcsön összege nem haladhatja meg a 10 millió forintot, folyósítására, a kölcsönszerződés megkötését követően, egy összegben kerül sor.

A kölcsönszerződés megkötését a házaspár – együttes igénylőként – akkor igényelheti, ha a kölcsönkérelem benyújtásának időpontjában a feleség betöltötte a 18. életévét, de még nem töltötte be a 41. életévét, mindkét házasfél rendelkezik magyarországi lakcímmel. A kölcsön folyósítását követően, amennyiben a családba 5 éven belül legalább 1 gyermek születik, 3 évig nem kell a törlesztő részleteket fizetni, és a teljes futamidőre jogosulttá válnak a kamatmentes törlesztésre. Ha a második gyermek is megszületik, újabb 3 évre szünetel a törlesztés, és a tartozás 30 %-a elengedésre kerül. A harmadik gyermek születésével a teljes fennmaradó tartozás elengedésre kerül.

A babaváró támogatás szempontjából gyermek az igénylők, illetve a támogatott személyek vér szerinti és velük közös háztartásban élő gyermeke, ideértve a magzatot a várandósság betöltött 12. hetétől, valamint az igénylők által közösen örökbefogadott gyermeke. A gyermekszámba csak a hitelkérelem benyújtását követően született vagy örökbefogadott gyermekek számítanak be. Ha a babaváró támogatást igénybe vette a házaspár, de a vállalt feltételeket nem tudja teljesíteni, akkor a kamattámogatást egyrészt vissza kell fizetni, illetve innentől kezdve piacihoz hasonló kamatozásúvá válik a fennmaradó tőkerész törlesztése.

Havonta 500-600 kérelmet adnak be a támogatásra
Fotó: shutterstock

A babaváró támogatás igénylésének feltételeként meghatározott jogviszony-adatokról a kért hatósági bizonyítványt, az ügyfél kérelmére, Fejér megyében a Fejér Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály Egészségbiztosítási Osztálya állítja ki.

Az igazolás igénylése történhet személyesen, bármelyik kormányablakban vagy a megyeszékhelyen működő egészségbiztosítási osztály ügyfélszolgálatán (Székesfehérvár, József Attila utca 42.) – de kizárólag előzetes időpontfoglalással. Az igénylőlap benyújtható ügyfélkapun keresztül vagy postai úton. A benyújtáshoz segédletet az ügyfelek a Fejér Megyei Kormányhivatal honlapján találnak.

A jogviszony vizsgálatakor feltétel, hogy a kérelmező egyik házasfél legalább három éve folyamatosan biztosított legyen, nappali képzés keretében hallgatói jogviszonyban álljon, vagy más állam, nemzetközi szervezet társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozzon. További kitételként vizsgálat tárgya, hogy a jogviszony a kormányrendeletben meghatározott részletes szabályoknak megfeleljen. Így több feltétel közül csak példaként említjük meg, hogy ne legyen 30 napnál hosszabb megszakítása, az igénylést megelőző 180 napban biztosítotti jogviszonnyal rendelkezzen. A szükséges jogviszony-időtartamok számítási szabályai összetettek, így a jogosultság meglétéről érdemes személyre szabottan érdeklődni.

A Fejér Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály Egészségbiztosítási Osztálya 2020. november 15-éig 11.700 hatósági bizonyítványt állított ki a támogatás igényléséhez a babaváró támogatás bevezetése, 2019 júliusa óta. A 2020. évi járványos tavaszi időszakban sem csökkent a babaváró kérelmek száma. A támogatás bevezetésekor mutatkozó kezdeti óriási számok után havonta 500-600 kérelmet adnak be az érintettek, folyamatosan.

A nagy érdeklődésre tekintettel a hivatal az ügyfélkapus regisztrációval rendelkező ügyfelek számára javasolja az elektronikus ügyintézést, a hatósági bizonyítványt elektronikus úton megküldik. A személyes ügyintézésre előzetes időpontfoglalással van lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!