F. M. Kormányhivatal

2015.09.29. 12:49

Csődvédelem: feltételek, tudnivalók

A csődvédelmi eljárásban természetes személyek vehetnek részt, vagyis magánszemélyek, egyéni vállalkozók, őstermelők.

Az eljárás megindítása nem könnyű feladat. Az ügyféllé válni kívánó adós állampolgárnak célszerű szakembertől segítséget kérni a kérelem-nyomtatvány szakszerű kitöltéséhez. Erre a pénzintézetek fogyasztóvédelmi szolgálata hivatott, maga a nyomtatvány is ott szerezhető be.

A csődvédelmet első ütemben, 2016. szeptember 30-ig az elszámolási törvényben érintettek kezdeményezhetik. Azok, akiknek lakóingatlanán Magyarországon bejegyzett pénzügyi intézménynek bejegyzett jelzálogjoga vagy ezen intézményekkel pénzügyi lízingszerződése van és a szerződését már felmondták, vagy végrehajtás van folyamatban. A csődvédelem kérelmezésének feltétele egyebek mellett az, hogy az adós összes tartozása 2 millió és 60 millió forint között legyen, a tartozásállománya meghaladja a vagyona értékét, de ne legyen több annak duplájánál, és legyen legalább egy olyan tartozása, amely három hónapja lejárt, mértéke pedig több mint félmillió forint.

Székesfehérváron dr. Juhászné Varga Rita (j) és dr. Zalka Alexa várja az ügyfeleket az illetékes főosztályon

Ha az adós esete megfelel a törvény egyéb feltételeinek, 2015. szeptember 1-je és 2016. szeptember 30-a között az kezdeményezheti az eljárást, aki 2015. április 30-i banki elszámolási határidővel érintett (deviza alapú) fogyasztói hitel- és lízingszerződése van, ez esetben 2015.október 31-ig, ha pedig ennél később mondta fel a bank a hátralékos személy hitel- vagy pénzügyi lízingszerződését, akkor a felmondásról szóló értesítő kézhezvételét követő 60 napon belül kezdeményezhető az eljárás. A 2015. szeptember 30-i elszámolási határidővel érintett (forint és deviza) fogyasztói hitel- és lízingszerződések esetében az elszámolás kézhezvételétől számított 60 nap, vagyis az elszámolási tájékoztató levelek augusztus 1. és szeptember 30. közötti kiküldési határideje alapján várhatóan szeptember közepétől november végéig.

A kormányhivatal igazságügyi osztályának is fontos szerepe van az eljárás előkészítő szakaszában, hiszen a kérdéses vagy vitás esetek a bíróságon folytatódnak, melyhez a szolgálat készíti elő a szükséges okirati anyagot és egyezségtervezetet. A sikeres egyezségek esetén pedig a végrehajtást fogják majd felügyelni a magáncsőd-felügyelők, továbbá segítik az ügyfelet túljutni a likviditási nehézségeken.

A Központi Csődvédelmi Szolgálat működteti a www.csodvedelem.gov.hu honlapot, ahol értékes információkat találhatnak az érdeklődők. Innen tölthető le a kezdeményező űrlapcsomag, valamint a kitöltési útmutató is.

A Családi Csődvédelmi Szolgálat munkatársai fizetésképtelenségi szakértőként működnek közre az eljárásban. Fejér megyében a Családi Csődvédelmi Szolgálat területi szerve a Székesfehérvár, Sörház tér 1. címen található.

Ügyfélfogadási idő : hétfő : 9.00 - 13.00, kedd : nincs ügyfélfogadás, szerda : 13.00 - 17.30, csütörtök : 8.30 - 12.00, péntek : nincs ügyfélfogadás.

Telefonos elérhetőség : 22/512-110, 22/512-117, 22/512-617

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!