Kincsesbánya

2017.04.11. 14:30

Indoklás nélkül dönthetnek - Lemondtak tiszteletdíjukról a képviselők Kincsesbányán

Kincsesbánya - A képviselő példátlannak tartja, ami az önkormányzatban történt. A polgármester szerint a véleménykülönbség a demokrácia egyik lényeges eleme.

B. Kiss László

Szatzker Csaba önkormányzati képviselő azzal kereste meg lapunkat, hogy egy képviselőtársával, Kiss Péterrel együtt - egyébként nem most először - helyi civil szervezetek javára lemondtak a tiszteletdíjukról. A civilek azonban csak a nettó összeget kaphatják meg, mivel a bruttó összeg "megcímkézéséhez" nem járult hozzá a képviselőtestület.

Azaz így kevesebb pénzt kaphatnak a kedvezményezett civil szervezetek annál, mint amennyit a testület támogató értelmű döntése esetén kaphattak volna. Szatzker Csaba elmondta: személye több képviselőtársa szemében is szálka, ezért szavazhattak többen nemmel. Ezzel azonban nem neki tettek rosszat, hanem a civil szervezeteket rövidítették meg az opponáló képviselők - tette hozzá.

Kiss Péter és Szatzker Csaba a kincsesi polgárőrök autója mellett. A polgárőrök lettek volna a felajánlás egyik kedvezményezettjei
Fotó: Lőrincz László

A dologgal kapcsolatban megkeresésünkre Kincsesbánya jegyzője, Jankovicsné Huszár Mónika levélben tájékoztatta lapunkat. Ebből kiderül, hogy a két képviselő egy bejelentéssel és egy határozati javaslattal fordult az önkormányzati testülethez. Bejelentették, hogy lemondanak ez évi tiszteletdíjukról, továbbá javasolták, hogy a tiszteletdíjak bruttó összegével - egyharmad, kétharmad arányban - a helyi polgárőrséget, illetve a Kincs Kultúra Sport egyesületet támogassa a grémium.

A testület jelenlevő hat képviselője - 2 igen, 2 nem és 2 tartózkodás mellett - képviselői tiszteletdíjakról történő lemondást nem fogadta el. A határozati javaslat így okafogyottá vált - derül ki a levélből. A jegyző ugyanakkor megjegyzi, hogy a képviselők ugyanakkor a nettó tiszteletdíjukról szabadon lemondhatnak, és támogathatják az általuk választott szervezetet. Ahhoz nem szükséges testületi döntés. A bruttó tiszteletdíjáról egyébként azért nem mondhat le címzetten a képviselő, mert az adóelkerülésnek minősülne. A bruttó tiszteletdíj adó- és járulékrésze nem a képviselőé, nincs jogosultsága arról rendelkezni.

A korábbi években a képviselő anélkül mondott le a tiszteletdíjáról, hogy azt más javára megcímkézte volna. Ezáltal a bruttó összeg az önkormányzat költségvetésében, pontosabban annak tartalékalapjában maradt. A tartalékalap felhasználásáról aztán a testület döntött, adott esetben úgy, hogy abból az egyesületeket támogatta - zárja levelét a jegyző.

Az esethez Bajkai János polgármesternek is volt hozzáfűzni valója.

- Szeretném megjegyezni, hogy a képviselőnek a döntését nem kell megmagyarázni, megvédeni, még abban az esetben sem, ha név szerinti szavazás lett volna. Sajnálatosnak tartom, hogy van olyan közöttünk aki ha és amennyiben nem az ő akarata érvényesül fut fűhöz-fához, hogy vélt igazának érvényt, vagy legalábbis támogatottságot (ebben az esetben média) szerezzen. Ennél már csak az sajnálatosabb, ha ennek a megyei lap esetleg teret is enged.

Azt gondolom, hogy majd minden testületben lehetnek, és valószínűleg vannak is az egyes képviselők között érdek, avagy véleménykülönbségek, ami nem baj, mert tulajdonképpen ez a demokrácia lényege.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!