Kézilabda

2011.01.27. 16:13

Pénteken Lengyelország ellen játszik válogatottunk

Kristianstad - Pénteken, 18 órakor a magyar férfi kézilabda-válogatott lejátsza utolsó mérkőzését a világbajnokságon. A tét: a 7. hely megszerzése, az olimpiai kvalifikáció kivívása.

Silye Sándor

Lehet, lesz aki csak legyint: ugyan már, a 7. hely is valami? Igen, valami! Főleg, hogy olimpiai kvalifikációs lehetőséget is jelent! Ne feledjük: együttesünket az Izland elleni csoportmeccsen elszenvedett vereség után  csak a franciák és a spanyolok tudták legyűrni, a győzelmek közül pedig ki kell emelni a németek elleni sikert. Mert a német bajnokság a kontinens egyik legjobbja (annak erejével csak a spanyol bajnoki pontvadászat vetekedhet), s ennek a nemzetnek a válogatottját sikerült legyűrni.  Lássuk be: az 5. helyért játszók közül Izland megvert bennünket, a horvátok is erősek, az elődöntőt játszó Dánia-Spanyolország, Svédország-Franciaország  legénységei pedig jobbak. Nem tetszik, de akkor is ez van. A magyar bajnokság némi túlzással szólva két csapatos (e kettősből a Veszprém  masszívabb mint a Szeged, bár mindketten a kontinens élvonalába tartoznak), és nem azért, mert a sportág ne lenne  népszerű itthon. Mint oly sok mindennek, ennek is a pénz az oka. Ez a két legénység foglalkoztatja az itthon játszók legjobbjait, és mellettük még egy csapatra való kiválóság pattogtat külföldön. A magyar kézilabda (és ebben benne vannak a nők is!) helyzetét Bródy János híressé vált mondásával lehetne  a legjobban jellemezni: a helyzet jó, de nem reménytelen...! Így aztán  kijelenthetjük: Magyarország az erőviszonyokhoz képest jól teljesített. Kis szerencsével előrébb is kerülhetett volna, de némi balszerencsével a 8 közé sem jutnak (ha a németek megverik a norvégokat, másfajta-  bizony nem nekünk kedvező! - számolás kezdődik).
A csapat ma ötvenperces edzést, és taktikai megbeszélést tartott. Mint megtudtuk, a sérültek állapota javult, és valamennyien nagyon várják  a mai csatát. Ha nem sikerül nyerni, adott egy lehetőség: a jövő januári szerbiai Eb végeredménye alapján  a mostani nyolcadik pozíció is érhet kvalifikációs lehetőséget, ha  a vb 2-7. helyezettek közül valamelyik szerez olimpiai kvótát, azaz az egyik ilyen együttes nyeri az Eb-t, vagy ha a most vasárnap világbajnoki aranyérmes gárdától kap ki az Eb-döntőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!