Jégkorong

2014.09.06. 19:26

Döntőben a Fehérvár

Hatodik ízben rendezték meg Székesfehérváron az Ifjabb Ocskay Gábor Emléktornát. Az első játéknapon a Fehérvár AV19 simán lépett át a Miskolci Jegesmedvéken, így vasárnap, 18 órakor a Grazot verő Olimpija Ljub-ljanával mérkőzhet a torna fináléjában.

Bobory Balázs

A graziak biztosan örülnek, hogy még van egy szűk hetük az EBEL rajtjáig. Az osztrák csapat csapnivalóan kezdte az emléktorna első elődöntőjét az állandó nehézségekkel küzdő, de a szezon elejére általában masszívan összeálló Olimpija Ljubljana ellen, és ez kihatott az egész mérkőzés menetére. A szlovénok végig frissebbek, pörgősebbek, élesebbek voltak és megérdemelten nyertek
4-1-re (2-1, 0-0, 2-0).

A szombati nap második mérkőzésére majdnem teljesen megtelt a jégcsarnok, a drukkerek drapériákkal emlékeztek Ifjabb Ocskay Gáborra, a kivetítőn a legendás 19-esről készült fotók világítottak ránk és Papp Gyöngyi szívhez szóló verse is könnyeket csalt a szemekbe.



Ha valaki, akkor Ifjabb Ocskay Gábor tudta, hogy a játék feledtet minden bút, bajt, szerencsére a fehérvári játékosok is mindent megtettek a méltó megemlékezés érdekében. A Volán – Rajna – Wehrs, Ejdepalm, Lovecchio, Sarauer, Marino – Macias, Szirányi, Banham, Bartalis, Kóger – Orbán, Tokaji, Magosi, Sikorcin, Kovács Cs. – Szaller, Reiter, Vincze, Erdély, Kocsis – az ötödik percben a fiatal Kocsis Ferenc révén kezdte meg a gólgyártást, négy és fél minutummal későb pedig már 4-0 virított az eredményjelzőn, Lovecchio kétszer, Sarauer egyszer volt eredményes. Feldőlt a pálya, de ekkora szintkülönbségnél nehéz végig tartani a koncentrációt, talán ezért is szépíthetett az első harmad hajrájában az exfehérvári Tyler Metcalfe, 4-1.

A második harmadban kicsit lassabbá vált a játék, azonban az eredmény hasonlóan alakult, mint az elsőben, a Volán ezt a húsz percet is 4-1-re hozta. Marino, Bartalis, Magosi és Lovecchio újabb találatára csak Boyle felelt.

Nagyon magabiztos volt a fehérváriak játéka, a légiós sor erőteljesnek tűnt, öröm volt nézni a fél éves kihagyás után visszatérő Sikorcin játékát is, csakúgy, mint a fiatalokét, akik szinte száguldoztak a jégen. Bemutatkozott a héten igazolt két tengerentúli védő, Kevin Wehrs és Ray Macias is. Előbbi igazi energiabomba, nem túl magas, de méreteivel mit sem törődve ütközik és lendül támadásba. Ray Macias megfontoltabbnak tűnt, az látszik, hogy kiválóan képzett, rutinos játékos, de fizikailag talán még nincs topon.



Érdemes azt is megjegyezni, hogy a Miskolc kapujában Bálizs Bence kezdett, de sok köszönet nem volt a fehérvári nevelésű hálóőr visszatérésében, a társak nem sokat segítettek neki, megváltás lehetett számára a csere a meccs felénél, és azt is örömteli volt hallani, hogy a szurkolók sem felejtették el mindazt, amit az elmúlt esztendőkben az egyesületért tett.

A befejező játékrészre csak az maradt az izgalom, hogy a Volán eléri-e a kétszámjegyű gólszámot. Nos, a lehetőség meg lett volna rá, de a sok helyzetből csak egyet értékesítettek a fehérváriak, Macias váltotta gólra Banham remek passzát, 9-2. Ebben a húsz percben sem mondhatjuk, hogy tudatosan visszavettek volna a hazaiak, inkább csak a tudatalatti dolgozott, és ezért nem sikerültek úgy a befejezések, mint a korábbi periódusokban.

A Fehérvár AV19 az első lépést megtette a tornagyőzelem felé, mégpedig egy könnyed, amolyan ráhangoló sikerrel. Az biztos, hogy a vasárnapi döntőben jóval nehezebb dolga lesz a kék-fehéreknek, de az Olimpija legyőzése sem lehetetlen feladat, sőt... A Graz–Miskolci Jegesmedvék bronzmérkőzésre 15 órától kerül sor, míg a Fehérvár–Ljubljana finálé 18 órakor kezdődik.

Ötödszörre nyerheti meg az emléktornát a Volán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!