Jégkorong

2014.11.17. 19:55

Tiluért gyúltak a gyertyák

Székesfehérvár, Dunaújváros - Hétfőn délután rengetegen gyújtottak gyertyát az Ifjabb Ocskay Gábor Jégcsarnoknál Rajz Attila emlékére, aki vasárnap hunyt el Dunaújvárosban, ob II-es jégkorong bajnoki forduló közben.

Bobory Balázs

Fájt a lába, de ebben nincs semmi különös, sportolókkal gyakran előfordul. Szólt, nem megy tovább a játék, ezért az öltözőbe ment, míg a többiek hajtottak tovább, lezuhanyozott, majd civilben ment vissza a kispadhoz.

Szinte egy pillanat alatt történt minden...

Rajz Attila, az Alba Volán korábbi nyolcszoros bajnok válogatott jégkorongozója összeesett, a mérkőzés félbeszakadt, többen segítségért rohantak.

Az ob II-es bajnoki forduló alatt ügyelő orvos azonnal megkezdte a szakszerű ellátást, a mentő pedig három perc múlva a helyszínre érkezett.

Elkezdődött a küzdelem az életért.

A mindig szívós, akaratos Rajz Attila közel egy hokimérkőzésnyi időt harcolt az orvosokkal együtt azért, hogy újra lélegezzen, újra dobbanjon a szíve, de ezt a csatát elvesztette, menthetetlen volt.

Biztosat nem tudunk, de információink szerint az orvosok tüdőembóliára gyanakodnak.

Elsőként a család gyújtott gyertyát a jégcsarnoknál, majd Ocskay Gábor (jobbra) és megemlékezett Fotó: Molnár Artúr

- Tilu 1991-ben érkezett testvérével, Tamással együtt Csíkszeredából Székesfehérvárra - mondta Ocskay Gábor, a Fehérvár AV19 szakosztály-igazgatója. - Akkor volt nyolcadik osztályos, a középiskolát már itt kezdte és végezte el, Székesfehérvár lett a második otthona, egészen mostanáig. Az egyik kedvenc játékosom volt, emberi tulajdonságait nagyra tartottam. Serdülőként, ifjúsági hokisként remek sort alkotott a hátvéd Horváth Balázzsal, illetve Sándor Szilárddal és akadémiánk jelenlegi vezetőjével, Fekti Istvánnal. Felnőttként nagy sikerek részese volt. A sors furcsa játékot űz velünk, éppen abban a csarnokban ment el, ahol legsúlyosabb sérülését szenvedte. 1999-ben, a Dunaferr elleni bajnoki döntőben megrepedt a lépe, amelyet ki kellett operálni, de a csapat érte is küzdve megnyerte az aranyérmet, azt az aranyérmet, amely az ő generációjának első nagy diadala volt.

- Ez a sportág volt az élete, végtelenül őszinte, becsületes ember volt, pályafutása végén még a farmcsapaton is segített, csapatkapitány volt - tette hozzá a korábbi sortárs, Fekti István. - Nem ismert elveszett korongot, mindenből a lehető legtöbbet akarta kihozni. Ez jellemezte edzői munkásságát is, próbálta saját mentalitását átruházni a gyerekekre, szigorú volt, keménykezű, de végtelenül korrekt és igazságos. Augusztustól a kiskőrösi hoki felvirágoztatásáért dolgozott gőzerővel, sokat beszéltünk, szakmáztunk, gyakran kérdezett, tanulni akart. Értetlenül állok a halála előtt, egyszerűen ez felfoghatatlan...

Rajz Attila nyolcszor nyert bajnoki címet a Volán mezében Fotó: Koppán Viktor

A Fehérvár AV19 részéről Ocskay Gábor hétfőn beszélt Rajz Attila feleségével, illetve bátyjával, Tamással, és immár biztos, hogy a bajnokot Székesfehérváron temetik el. Rajz Attilát a klub és az Ifjabb Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia mellett a Magyar Jégkorong-szövetség és Székesfehérvár Megyei Jogú Város is a saját halottjának tekinti.

Hétfő délután fél öttől egyre többen sétáltak el a jégcsarnokhoz, amelynek bejárata mellett a falon Tilu fényképe, illetve 17-es számú meze feszült. Gyulladtak a gyertyák, az emberek próbálták feldolgozni a feldolgozhatatlant, megérteni az érthetetlent. Volt csapattársak, többek Kóger István, Énekes Lajos, Palkovics Krisztián, Hegyi Zoltán hajtott fejet, a jelenlegi csapat játékosai mellett Rob Pallin is gyertyát gyújtött, sorfalat álltak a fiatalok, akik egyemberként ölelték Rajz Áront, Rajz Attila fiát, aki jelenleg az Akadémia ifjúsági csapatában pallérozódik.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!