Hírvilág

2015.08.26. 17:15

Veszteség után is adózunk

Egyre inkább az iparűzési adó jelenti a legnagyobb terhet - véli Siklós Márta, a Leitner Leitner Audit Kft. ügyvezető partnere, a KKVHÁZ Megyék Versenye alelnöke.

A mikro-vállalkozói szektor terheinek könnyítésére számos, jó irányba mutató intézkedés történt. Ma már e vállalkozói körnek sokféle alternatív adózási forma is létezik. Ilyen például a KATA, a KIVA, vagy az EVA is. Ezen adózási módoknak további előnye a vállalkozás méretével összeegyeztethető adminisztrációs teher. Ezek az előnyök azok számára használhatók ki igazán, akik például alkalmazott nélkül, saját tudásukat felhasználva nyújtanak azonos típusú szolgáltatásokat és a tevékenységhez nem kapcsolódik jelentős számlaforgalom.

A nagyobb vállalkozásokra azonban már nem igaz mindez. Önmagában az a tény, hogy alkalmazottat foglalkoztat egy vállalkozás, méretétől függetlenül adminisztrációs kötelezettségek egész sorát rója rá. A magas munkáltatói közterhek és a jelentős adminisztráció együttesen akadályozzák a foglalkoztatás bővítését a mikro- és kisvállalkozásoknál. Ha az adóterhelést is vizsgáljuk, elmondható, hogy már régen nem a társasági adó jelenti a vállalkozások számára a legkomolyabb terhet, hanem egyre inkább a helyi iparűzési adó.

Ezek is érdekelhetik