Hírek

2017.07.13. 18:40

Vajon miért a közösségi oldalakon kérünk segítséget?

Nemrég tudatmódosító szert kevertek egy székesfehérvári lány italába az egyik szórakozóhelyen, ő pedig a tapasztalatait a közösségi oldalon tette közzé, inkább figyelemfelhívás, mint segítségkérés formájában. Feljelentést ezidáig nem tett az illetékes Székesfehérvári Rendőrkapitányságon. A kérdés: mit tehet ilyenkor egy hivatalos szerv, például a rendőrség?

Szanyi-Nagy Judit

Semmit - válaszolja tömören a kérdésre Kiss Z. Edward, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. - Semmit nem lehet tenni, hiszen a közösségi oldalakon található posztok, videók gyakorlatilag ellenőrizetlen információkat tartalmaznak, ráadásul sokszor valóban álhírekkel van dolgunk. Ezért is fontos, hogy a segítségkérők saját maguk tegyenek fel- vagy bejelentést probléma esetén, hiszen hivatalosan akkortól kezdve tudunk foglalkozni az üggyel - emeli ki. Ez a probléma pedig az italba keverésen kívül mobiltelefon- vagy laptoplopás, de szabálysértés is lehet - a lényeg, hogy a rendőrség hatáskörébe tartozzon az ügy.

Feljelentést vagy bejelentés az ingyenesen hívható segélyhívó számokon és az illetékes rendőrkapitányságon vagy rendőrőrsön tehet az érintett, ahol természetesen - a téma összetettségétől, feladatkörétől függően - megadják a megfelelő segítséget.

A fiatalok - eltűnt, elveszített tárgy, ismerős esetén - előszeretettel fordulnak a közösségi oldalakhoz, pedig ez nem hivatalos módja a segítségkérésnek. Ahhoz fel- vagy bejelentést kell tenni a rendőrségen Fotó: Shutterstock

- A sértettek alapvető tévhite, hogy azt gondolják, nekik úgy kell a rendőrségre menniük, hogy tudják vagy sejtik, ki lehet az elkövető, és van ellene bizonyítékuk is. Tény, hogy ezekre rákérdezünk, és jó, ha van valamiféle felmutatható tárgy vagy eszköz, de ezeknek a felderítése a rendőrség munkája, nem pedig az áldozaté - magyarázza a szóvivő, aki kitér arra is, hogy a közösségi oldalak a 21. században a rendőrség számára is kikerülhetetlenek. - Információmorzsákat csipegetünk ezekről az oldalakról, de nem alapozunk rájuk, mivel sok megbízhatatlan információt tartalmaznak.

Így, például eltűnt emberek esetében, érdemes a hiteles rendőrségi rendszert tanulmányozni, hiszen sokszor keringenek már rég megtalált emberek képei, felhívásai az interneten - teszi hozzá, kiemelve: ha csak tehetjük, kérjük hivatalos szerv segítségét.

Simofi Annamária Parajd

Bors Szabina Székesfehérvár

Vincze Zsófia Alcsútdoboz

- Sok csoportban látni lehet segítségkérő kiírást. Úgy vettem észre, a nagyobb fórumokon sikerül is megtalálni a keresett tárgyakat, embereket. Viszont nem gondolom, hogy ezek bizonyítékok vagy hiteles adatok lennének a rendőrségnek.

- Nem igazán találkozom ilyen posztokkal, felhívásokkal. Ez talán azzal indokolható, hogy kevesebbet internetezem, nem vagyok tagja ilyen csoportoknak, és az ismerőseim is ritkán veszítik el személyes tárgyaikat vagy posztolnak ilyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!