Hírek

2016.08.16. 13:15

Vad turbékolás az erkélyeken - Ha gondot okoznak a galambok, létezik humánus megoldás

FMH-információ - Rengeteg a galamb és a fecske a környéken, és sok bosszúságot okoznak a lakóknak - erre panaszkodnak a Bátky Zsigmond lakótelepen élők.

Buthy Lilla

Persze a galambok nem csak a Bátky Zsigmond lakótelep párkányain és erkélyein okoznak gondot a lakóknak, a padlástereken is előszeretettel fészkelnek. A legtöbb helyen vizuális madárriasztással, művarjakkal, madárbábokkal próbálkoznak, de ezek sajnos a szakértők és a tapasztalatok szerint is teljesen hatástalanok. A galambok köztudottan rengetegféle betegséget terjesztenek, de létezik humánus megoldás a távoltartásukra, ahogy a fecskéknél is, de utóbbiakról azt is tudni kell, hogy védett madarak. Az állatvédelmi szabályokat minden esetben be kell tartani.

Szakértők szerint, ha a galambok egyszer befészkelik magukat valahova, ott is maradnak és sokasodnak

- Tényleg rengeteg galamb van, és rettentően szemtelenek. Próbáljuk őket távol tartani, az utóbbi időben sikerrel. Az erkélyre muskátlit ültettünk, vannak szélforgóink, de szerintem a legjobb, amit vettünk, az a paraván volt. A Bátky lakótelepen a korlát alatti fal nyitott, ott jöttek be a galambok, de ezzel a paravánnal lezártuk - meséli az egyik lakó, majd hozzáteszi:

- Tavaly az erkélyünkre költözött egy galambpár, fiókáik is voltak. Hagytuk a tojásokat kikelni, állandóan jöttek mentek a szülők, egy darabig megvoltak a fiókák is, de egy viharban eltűntek. Ezalatt a pár hét alatt nem tudtuk használni az erkélyt. Hiába tettük rendbe, állandóan tele volt ürülékkel, ami savas és kimar mindent, és betegséget terjeszt. Látom, hogy mindenki szenved a galamboktól, sokan leverik a fecskefészkeket is. De hát ki akar fecskeürülékes ablak mellett élni? - teszi fel a kérdést. - A palotavárosi tavak miatt sok lehet a bogár, amit esznek. Talán a szúnyogirtás sem elég hatékony. Láttam valaki azt írta egy fórumon, hogy fagyállós kenyeret ad nekik, de ezt egyáltalán nem tartom jó megoldásnak. Szerintem errefele nincs olyan állat, ami a táplálékláncban felette áll: mi már felvetettük a közös képviselőnél a solymász ötletet is - meséli. A panasszal kapcsolatban Mike Bálint állatkár-elhárítót kérdeztük, aki tíz éve foglalkozik a többi között galambbefogással is. A szakértő elmondta, a galambok kártételei, elsősorban az általuk hátrahagyott ürülékből származnak. Ez nem csak optikai , közegészségügyi és épület állagmegóvási probléma is: amellett, hogy betegséget terjesztenek, elszaporodhatnak a rovarok, atkák, tetvek, férgek és madárbolhák is.

A különféle galambriasztó módszerek mellett az élve befogás is hosszú távú megoldást jelenthet Fotó: Facebook

- Ha kezelhetetlenné válik a probléma, szakértőt kell hívni. Az élve befogás a leghatékonyabb az állományszabályozás szempontjából. Csapdákat telepítünk - melybe előzőleg csaliétket és ivóvizet tettünk. A befogott galambokat pedig - a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület javaslatára - ragadozó madár tenyésztőkhöz adjuk le, takarmánynak - magyarázza. A szakértő hozzáteszi, ezután már a különféle mechanikai megoldások, mint például az UV-álló háló és a galamb távoltartó tüske is hosszú távú megoldást jelenthet. Mike Bálint szerint a sólyom és héjatelepítésben viszont a megoldást tekintve nincs ráció, csak addig működik, amíg reptetik őket. A védett denevéreknél is létezik technológia, ebben az esetben se járjunk el önhatalmúlag, a hivatásos elhárítók is kizárólag a Természetvédelmi Hivatal jóváhagyásával dolgoznak.

Bíró Zsolt, a Fema Állatvédő Egyesület operatív vezetője kérdésünkre elmondta, többen jelezték már feléjük is a galamb és fecske problémát.

- Mi is az erkélyre feltehető hálót javasoljuk, a fecskéknél pedig létezik egy úgynevezett fecskepelenka, amivel - a fészkek alá szerelve - elkerülhetők a madárpiszokkal járó kellemetlenségek. Mindenkit óva intünk attól, hogy önkényesen leverje a fecskefészkeket, igen borsos bírság jár érte. Persze volt már dolgunk olyan esettel egy lakótelepen, amikor kartondobozban komplett galambfészket tettek egy bokor alá. Egy fióka és egy még ki nem kelt galambtojás volt a fészekben, őket a Vadmadárkórházba vittük - fűzi hozzá az állatvédő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!