Hírek

2016.10.25. 18:50

Üvegfedés alatt mutatnák be Géza fejedelem templomát

Az Árpád-ház programhoz kötődően tartottak közmeghallgatást kedden a városházán, ahol felmerült, üvegfedés alatt mutatnák be a mai bazilika előtti téren feltárt, Géza fejedelemhez köthető négykaréjos templom maradványait. Az egyházmegye pedig egy olyan látogatóközpont építését tervezi, amely felidézné a várfalhoz köthető egykori bástya alakját.

Házi Péter

A fehérvári közgyűlésnek legkésőbb novemberre kell megfogalmaznia és a kormányzatnak eljuttatni javaslatait, miként is képzelné el a Nemzeti Emlékhelynek és környékének fejlesztését az Ország Bölcsője program keretében. A javaslat kidolgozására augusztusban jött létre egy bizottság, a keddi közmeghallgatáson a formálódó javaslatokat mutatta be Cser-Palkovics András polgármester. Amint a jelenlévők hallhatták, a cél egy olyan nagyszabású fejlesztés, amellyel elérhető, hogy a városban akár több napot is eltöltsenek a turisták.

A Köztársaság mozi látványkőtárrá alakításának és a Koronázó téren a látogatóközpontnak a kialakítása már ismert elképzelés, viszont újdonságként merült fel, hogy a Géza fejedelemhez köthető négykaréjos templom maradványait, amelyek a mai bazilika előtti téren vannak, egy üvegfödém alkalmazásával be lehetne mutatni. A szakemberek készítettek egy látványrajzot arról is, tömegében milyen lenne a viszonya a koronázó bazilikának a mai épületekhez. Ez azonban csak egy rajz, konkrét elképzelés arról, milyen átalakítás, esetleg építkezés lenne szükséges a romterületen, nem hangzott el.

Fotó: archív

Smohay András, az egyházmegyei múzeum igazgatója tolmácsolva az egyházmegye javaslatait, elmondta, méltó dómmúzeumot szeretnének, a bazilika falmaradványait megemelve, a különböző korszakokban épült falszakaszokat más-más színnel jelölve érzékeltetni lehetne az épületet. Javasolják, hogy Szent Imre sírjánál készüljön az országot felajánló Szent Istvánról szobor, a királysírok időtálló jelzést kapjanak, illetve fontosnak tartják, hogy az Emlékhely melletti főtér szakrális jellemzőket kapjon. Az egyházmegye egyébként beadott egy pályázatot egy látogatóközpont építésére is: A Lakatos utcában, a várfal melletti foghíjtelken építenének egy olyan fogadóközpontot, ahol a Szent Család ereklyéivel is megismerkedhetnének a látogatók, s amely épület megidézné az egykori bástya tömegét, s egyfajta új várkaput nyitna a belvárosra. Innen lehetne a püspöki palotán át végül eljutni az egyházmegyei múzeumba.

A tervek között szerepel a volt ferences rendház belső udvarának lefedése is, ahol a városba érkező zarándokokat fogadni tudnák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!