Hírek

2013.02.14. 16:40

Török kori kincs az Országalma alatt!

Kevesen tudják, de Székesfehérváron az Országalma alatt egy török korban épült jégverem található.

Házi Péter

Ha újra feltárnák, bemutatható lenne a török kor egyedülálló építménye. A pénteki közgyűlés vitatja meg Mező Balázs képviselő javaslatát, amely valójában Siklósi Gyula régészprofesszor kutatásaira támaszkodik, aki 1988-ban tárta fel a valószínűleg az 1600-as évek legelején épített, száztíz négyzetméter alapterületű jégvermet.

Az egykor az élelmiszerek tárolására használt, közel négy méter mély objektumot gyakran nem eredeti funkciójának megfelelően használták: volt, amikor török túszokat tartottak benne fogva.

Siklósi Gyula szerint ha az Országalmát nyolcvan centiméterrel arrébb helyeznék, gyakorlatilag a jégverem mértani közepére kerülne, s ha a mostani kockakő helyére üvegtetőt építenének, akkor nem csak a török kori építményt lehetne bemutatni, de az Országalmát is meg lehetne alulról világítani, kiemelve ezzel a magyar történelem egyik legfontosabb jelképét.

 

Fotók: Lovász Lilla

Minderről persze még a Fő utca felújítása előtt kellene dönteni. - A 2013-as Emlékév méltó és maradandó nyoma lehetne a Városház téri jégverem bemutatása, amely elég nagy ahhoz, hogy akár idegenforgalmi információs pontként, vagy uralkodóink életét interaktívan bemutató térként működjön, de például teázó is elférne benne  - mondta kérdésünkre Mező Balázs, aki szerint a jó állapotban megőrzött jégverem izgalmas turisztikai lehetőségeket rejt magában.

 

 

A képviselő szerint a Fő utca és és a belváros rekonstrukciójára elnyert összeg bizonyos átcsoportosításával lehetne a költségeket vagy legalábbis azok egy részét előteremteni. Persze, ehhez most kellene meghozni a döntést, mielőtt a Városház téri kiskockakövek újrafugázása és a ledes indamotívum a helyére kerül. A jégverem, amelynek belsejét a hőszigetelés miatt fagerendákkal béleltek, 1602-ben már létezhetett, a feljegyzések szerint ekkor három török túszt zártak be ide, de az 1700-as évek elején is börtönként használták, később azonban betemették. 1777-ben Holner György mézesbábos már a jégverem egykori helyén bérelt 30 öl területet, hogy a piacon portékáját árusíthassa - tette hozzá Siklósi Gyula.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!