Hírek

2017.01.11. 13:34

Több pénzt kapnak a fehérvári háziorvosok és munkatársaik

Székesfehérvár – A háziorvosok, az asszisztenseik és a gépkocsivezetők is magasabb óradíjért dolgozhatnak idén az ügyeleteken a városban. A várossal szerdán kötött megállapodás magasabb támogatásról is szól.

S. Töttő Rita

A megállapodás, melyet szerdán írt alá az önkormányzat és az Alba Családorvosi Egyesület, hosszú tárgyalássorozat eredményeként jöhetett létre. Tavaly decemberben már körvonalazódott a tartalom, amely idén már lehetővé teszi a Székesfehérváron dolgozó, illetve ide letelepedni készülő háziorvosok számára a könnyebb munkavégzést. A város önkormányzata egy új egészségügyi program keretében teszi ezt lehetővé, amely egy csokorba fogja az egészségügyi alapellátás és a kórháztámogatás feladatait, valamint a megelőzési tevékenységet. Szerdai sajtótájékoztatóján jelentette be Cser-Palkovics András polgármester, hogy az Alba Családorvosi Egyesülettel aláírt megállapodással útjára indul a Kégl György Városi Egészségügyi Program is. A Székesfehérvár egészségügyi ellátásának különféle feladatait rendszerbe foglaló program a csalai uradalom néhai tulajdonosáról kapta a nevét, aki jelentős összeggel támogatta a megyei közkórház alapítását a városban.

A Kégl-program négy fő területre koncentrál: a szűrőprogramokra, az alapellátásban dolgozókkal való együttműködésre, az orvosi rendelők felújítására, illetve a megyei kórháznak – működésre, fejlesztésre, lakhatásra, szájsebészeti ellátásra - nyújtandó támogatásra. Az Alba Családorvosi Egyesülettel kötött és szerdán aláírt megállapodás az alapellátás színvonalának emelését tűzte ki célul, melynek érdekében többletforrást ad a háziorvosoknak, házi gyermekorvosoknak és az ügyeleti ellátásnak. Lényegében megemelte a város a praxisoknak nyújtott támogatási keretet, az eddigi bruttó 150 ezer forint helyett 200 ezer forintot kapnak, amelyet a korábbiaknál szélesebb körben használhatnak fel az orvosok: prevenciós tevékenységekre, szakdolgozók parkolóbérletére, továbbképzésre, működésre, eszközbeszerzésre is fordíthatják. Az ügyeleti óradíj is emelkedik a megállapodásnak köszönhetően: az eddigi bruttó 2500 forintról idén 3000 forintra. A tervek szerint jövőre további 500 forinttal nőhet az ügyeleti óradíj. A háziorvosi asszisztensek óradíja 900 forintról 1150 forintra emelkedik, de a gépkocsivezetőknél is terveznek bruttó 150 forintos növekedést.

A megállapodást szerdán írták alá az érintettek Fotó: Molnár Artúr

A háziorvosi ügyelet három személyautója pedig, amelyek már mind több mint 250 ezer kilométert futottak – árulta el Wilhelm Róbert, a családorvosi egyesület vezetője -, szintén megértek a cserére. Az önkormányzat ebben is támogatást nyújt: három új autót vásárol az ügyeleti ellátáshoz. A következő terv pedig az, hogy a város és a szakma képviselői lakhatási támogatást dolgoznak ki, hogy Székesfehérváron tartsák, illetve ide csábítsák az orvosokat. – A kórházzal kötöttünk már tavaly egy hasonló megállapodást, melyben a kórházra bíztuk az eljárásrendet, amellyel a legjobban tudják támogatni a szakorvosjelölteket. Ez a támogatás egyébként 5 millió forint volt 2016-ban, ami idén 10 millió forintra emelkedik. Ha kidolgozta a kórház a támogatási eljárásrendet, az már jó alapját képezhetné az alapellátás hasonló célú támogatási rendszerének is. Bár az alapellátásban inkább eseti támogatásokat tudok elképzelni, hiszen ezen a téren kevesebb lakhatási kérdés merül fel – tette hozzá kérdésünkre a polgármester.

Cser-Palkovics András a feol.hu kérdésére: Néhány éven belül megtörténhet, hogy az uniós és az önkormányzati forrásoknak köszönhetően az összes székesfehérvári háziorvosi rendelőt felújítják. A több mint 1 milliárd forintos uniós forrás felhasználása azonban nem egyszerű - Cser-Palkovics András polgármester mesélt a részletekről: szigorúan vett feltételek szerint használhatja csak fel a város ezeket a forrásokat. Például nem újítható fel olyan rendelő, ahol egyéb magánvállalkozás, például gyógyszertár is működik. Ezért kell az elkövetkezendő években a lehető legjobb megoldást megtalálni minden felújítás esetében. Emellett a város szerkezetének dinamikus változása új igényeket is magával hozott. A Köfém lakótelepen élők például joggal reménykednek abban, hogy valamilyen jellegű gyermek-háziorvosi körzet kialakuljon. Ez nem feltétlenül teljesen önálló körzetet jelentene, de a heti néhány órás helyszíni rendelés lehetősége már felmerült. A polgármester szerint ezekre az igényekre is reagálni kell.

Wilhelm Róbert, az Alba Családorvosi Egyesület vezetője a feol.hu-nak: 20 gyermekorvosi és 38 felnőtt háziorvosi praxis működik ma Székesfehérváron. A szám évről-évre változik, a gyermekorvosi vonalon van, ahol helyettesítéssel tudták megoldani a kérdést, máshol pedig nyugdíjba vonulás miatt vált eladóvá a praxis, de mivel nem sikerült továbbadni, megszűnt. Nem egyszerű, féléves procedúra egy praxis átvétele, de nem is mindig sikerül eladni. Vannak orvosok, akik már évek óta hirdetik a praxisukat, mégsem tudtak még új gazdát találni. S noha számos előnye van a városi háziorvosi szolgálat felvállalásának, a lakhatási feltételek és az életkörülmények mégis csak drágábbak, mint vidéken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!