Hírek

2017.06.14. 11:23

Hogy van az, hogy az egyik háziorvosnál van vérvétel, a másiknál nincs?

Székesfehérvár - Egyes háziorvosoknál van lehetőség vérvételre, másoknál nincs. Utánajártunk, mi lehet a különbség oka.

Bokros Judit

Egy korábbi, a kórházi vérvételi rendszerrel kapcsolatos cikkünkhöz több hozzászólás is érkezett. A kommentelők közül egyesek kifogásolják és nem értik, miért lehetséges, hogy ugyanazon egészségbiztosítási rendszeren belül néhány háziorvosnál van lehetőség vérvételre, másnál nincs. Néhány fölvetés: „Milyen jó is lenne, ha a háziorvosnál levennék a vért, ő beküldené és online megkapná az eredményt!" Vagy: „Hogyan van az, hogy az egyik háziorvos leveszi a laborba szánt vizsgálati anyagot - megkímélve az utazástól, a sorban állástól a betegét - a másik pedig nem?

Többen példákat is említenek, ahol van lehetőség helyben vérvételre.

A témának utána járva megtudtuk: az az orvos, akinek a rendelőjében van alkalmi vérvétel, kivételnek számít. Ez a szolgáltatás ugyanis nem kötelező, személyi és tárgyi feltételek függvénye, s ezek kevés helyen állnak rendelkezésre. Sok rendelőben több orvos dolgozik váltásban, így nincs olyan időpont és helyiség, ahol megoldható lenne a vérvétel. A nővér sem biztos, hogy vállalja, s ha megteszi, akkor fizetni kellene neki érte. A szolgáltatást egyébként a praxis költségvetéséből kell finanszírozni. Azt is meg kell szervezni, hogy a levett vért valaki beszállítsa a laborba. Szóval, több feltétel megléte szükséges ahhoz, hogy működjön a szolgáltatás. Ám van pozitív példa.

A Fejér Megyei Kormányhivatal illetékes szervétől azt az információt kaptuk: a háziorvos a háziorvosi tevékenységre szóló működési engedély birtokában folytathatja tevékenységét. Kompetenciája kiterjedhet a vérvételre is, azonban a laboratóriumi diagnosztikus célra irányuló vérvétel az orvosi laboratóriumi diagnosztika tevékenységre működési engedéllyel rendelkező egészségügyi szolgáltatóval kötött szerződés alapján történhet.

A háziorvosi tevékenység és az orvosi laboratóriumi diagnosztikai tevékenység két különálló egészségügyi szakma, melyek mindegyike saját tevékenységi körrel jár. A háziorvos elvégezheti a laboratóriummal kötött szerződés alapján a vérvételt, azonban nem kötelezhető rá.

Illusztráció: Shutterstock

Továbbá felhívták a figyelmet arra: a háziorvos tevékenysége során sokféle kompetenciával rendelkezik, ebbe a vérvétel is beletartozik, amennyiben az a diagnózis felállításához, vagy az orvos gyógyító tevékenységéhez szükséges. Ehhez a háziorvosnak külön engedélyre nincs szüksége. Engedéllyel adott esetben az analízist végző laboratórium rendelkezik, amely szerződést köthet vérvételi helyként történő működtetésre a háziorvossal.

Amennyiben azonban valamelyik önkormányzat kíván vérvételi helyet működtetni egy háziorvosi rendelőhöz kapcsolódóan, szintén működési engedélyt kell kérnie mint egészségügyi szolgáltatónak ahhoz, hogy ezt szabályosan megtehesse.

A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban működő labor szakmai igazgatója, Kellner Viola a téma kapcsán lapunknak elmondta: az állam a teljesítményvolumen-korlát alapján finanszírozza nekik a vérvételeket. Ebbe sajnos már nem fér bele plusz minták felvétele, mert így is többszörösen telítettek. Korábban érdeklődtek a helyi házorvosoktól, ki az, aki él a vérvétel és mintabeküldés lehetőségével. Aki akkor erre jelentkezett, attól a mai napig is átvesznek meghatározott számú mintát. Kevés volt azonban a vállalkozó háziorvos.

A labor jelenleg nem tervezi kihelyezett vérvételek megszervezését, mert erre nincs kapacitásuk. Azt viszont nem várják el, hogy a nehezen mozgó, vagy más okból akadályozott betegek is befáradjanak hozzájuk.

Ha a háziorvos a laborral történt előzetes egyeztetést követően kéri, és vállalja, hogy helyben leveszi a mintát, akkor lehetőség van arra, hogy azt beküldje, akár vidékről is – tette hozzá Kellner Viola. Van tehát esély könnyítésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!