Hírek

2015.03.20. 13:10

Seuso: vizsgálják a kancsót

A római kori ezüstkészlet tavaly márciusban Londonból hazahozott részének – pontosabban abból hat műtárgynak – sikeres székesfehérvári kiállítását most a tudományos vizsgálatok követik, majd a Magyar Nemzeti Múzeumban állandó kiállítás keretében tervezik bemutatni a megyénkből származó leletegyüttest.

Tóth Sándor

Mint arról előzőleg lapunkban hírt adtunk, a Magyar Tudományos Akadémia által létrehozott Seuso Munkabizottság diszponál a kincsek kutatása felett. Ebben az egyik és legfontosabb lépés az úgynevezett archeometriai (régészeti ásványtani) vizsgálatok elvégzése, amelyet az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Földtani és Geokémiai Intézete koordinál. Ezektől a kutatásoktól azt várják, hogy egyértelműsítik a kincsek eddig feltételezett elsődleges lelőhelyét (a Szabadbattyán-Úrhidai út melletti Seuso-palota fűtésrendszerének alagútját) és a későbbi rejtési helyét (a kőszárhegyi Borbély-pincét).

A sérült geometrikus kancsó kúpalakú, gyöngysorral díszített talpgyűrűjét "faggatják" a laboratóriumban (a vitrin bal sarkában). Fotó: a szerző

Bár nem kapott nagy nyilvánosságot, a Seuso-kincshez tartozó egyik geometrikus kancsó (ennek párja Fehérváron is látható volt) kúpalakú, gyöngysorral díszített talpgyűrűjét a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának Komplex Képelemző és Szerkezetvizsgáló Laboratóriumába szállították a közelmúltban. Török Béla egyetemi docens érdeklődésünkre elmondta: a Seuso Munkabizottság felkérésére archeometallurgiai vizsgálatokat végeznek a talprészen, viszont ennek eredményéről még korai lenne nyilatkozni.

A miskolci tanintézményben 2011-ben létrejött Archeometallurgiai Kutatócsoport (ARGUM) országosan egyedülálló kutatásokat végez szakmérnökök (köztük anyagmérnök), régészek és történészek közreműködésével. A viszonylag új tudományág anyagvizsgálati, kémiai metallurgiai, technológiatörténeti és régészeti részterületeket foglal magában. A miskolci Borsod Online hírportál tudósításából konkrét információ is kiderül a Seuso-kincs laboratóriumi „faggatásáról": az ARGUM szakemberei a geometrikus kancsó talpgyűrűjén más hasonló korú tárgyakkal együtt roncsolásmentes röntgendiffrakciós vizsgálatot végeztek, a készítési technológiát kutatva.

Már a távolabbi tervekről értesülhetünk abból az interjúból, amelyet Mráv Zsolt régész, a Nemzeti Múzeum főmuzeológusa, a Seuso Munkabizottság koordinátora adott a Szent István Király Múzeum Internetes blogjának. A szakmuzeológus – aki a nagy valószínűséggel a Seuso-kincshez tartozó polgárdi quadripus (ezüstállvány) specialistájának számít – a következőket vázolta nyilatkozatában: a Magyar Nemzeti Múzeum a Szépművészeti Múzeummal közösen új állandó kiállítással készül a Seuso-kincs nagyközönségnek való bemutatására. A kiállítótérben a Seuso-kincs ezüstedényei külön teremben kapnak helyet, a kiállításhoz egy folyosó és egy másik terem is kapcsolódik, ahol látható lesz az azonos művészi értéket képviselő polgárdi ezüstállvány. A Seuso-kincshez vezető folyosón pedig azt a kort és kulturális miliőt mutatják be, amely egykor az ezüstkészlet természetes közegét jelentette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!