Hírek

2010.04.11. 15:02

Saját termesztésű élelmiszer rászorulóknak, támogatással

Nádasladány - A Magyar Élelmiszerbank Egyesület a Syngenta Kft támogatásával Adománylavina címmel pályázatot hirdetett azzal a céllal, hogy helyi összefogással rászorulók élelmiszertámogatáshoz jussanak.

Siki Szabolcs

A támogatás zöldség-vetőmag, zöldségtermesztéshez használt növényvédőszerek. A pályázathoz szükséges volt a földterület, az emberi,- gépi erőforrás. Előnyt jelentett, ha a községben több résztvevő, civil szervezet összefogása valósul meg. A nyertesekkel az Élelmiszerbank szerződést kötött. A megtermelt élelmiszert át kell adni a rászorulóknak. Nádasdladány pályázott, és nyert: 0,2 hektárra elegendő (500 kg) vetőburgonyát, 0,25 hektárra elegendő (250 ezer szem) vöröshagyma vetőmagot, és növényvédőszereket.

Miért gondolták, hogy elkezdik ezt a fajta tevékenységet, az önellátást? - kérdeztük Varga Tünde polgármestert.

- Az egyre jobban növekvő munkanélküliség miatt életminőséget és szociális helyzetet javító intézkedéseken kellett gondolkodni. Főként a nők elhelyezkedése nehézkes, ezért a női munkaerőt próbáljuk visszavezetni a mezőgazdasági termelésbe, a helyi földek kihasználása irányába azzal, hogy közcélú foglalkoztatás keretében velük műveltetjük meg a többségében önkormányzati területeket. A megtermelt zöldségfélék hasznosítását egyrészt saját főzőkonyhánknak adjuk át alapanyagként, másrészről a rászorulóknak adományozzuk. Ezzel több szempontból is előnyös intézkedést hoztunk, hiszen: az anyát helyben tudjuk tartani gyermekei gondozására, termőföldjeinket hasznosan ki tudjuk használni, állami finanszírozással tudunk közel 30 embert foglalkoztatni, ezzel bér jellegű kiadásainkat csökkentjük, rászorulókon tudunk segíteni,  visszavezetjük az embereket a földterület hasznos kihasználásához,  élelmiszer kiadásainkat tudjuk csökkenteni, nem utolsó sorban jelentősen tudjuk csökkenteni a gyommal borított területek nagyságát - sorolta polgármester, s hozzátette: az önkormányzat biztosítja a termeléshez szükséges vetőmagot, szerszámokat, eszközöket. Kertészeti kultúrák (borsó, burgonya, bab, vöröshagyma, sárgarépa, tök ) termesztésével kívánnak foglalkozni.

- A rászorulókat több szempont szerint vizsgáljuk. Elsősorban a gyermekesek, nagycsaládosok, egyedülálló idősek, fogyatékkal élők körülményeit nézzük meg, hozzáértők véleményét kikérve. Előzetes számítások alapján közel 150 családot  tudunk segíteni ezzel a lehetőséggel. Az elosztás rászorultság alapján, különböző sajátosságok, körülmények figyelembe vételével történik. A gyermekes családokról az önkormányzatnak nyilvántartása van, ők a gyermekek számának, a jövedelem figyelembe vételével kapnak élelmiszert. Az idősek segítése, rászorultsága a házi segítségnyújtásban dolgozó szakember egyeztetésével, javaslata alapján történik. A mozgáskorlátozott, fogyatékkal élő emberek segítése az önkormányzati nyilvántartás alapján az étel házhozszállításával történik. A vak, gyengén látók segítésében a helyben működő Vakmisszióval egyeztetünk, az ő segítségük a konyhakész áru házhozszállításával történik - részletezte a programot Varga Tünde, aki kifejtette: a pályázattal nyerhető vetőmagok, növényvédő szerek értékének költségei csökkentették az önkormányzat ezzel kapcsolatos kiadásait. Ez a program összefogásra sarkall, s visszavezeti az embereket a mezőgazdasági munkához mindenféle nagy beruházás nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!