Hírek

2013.11.21. 16:13

Rúdtánc, erotika és erő közös varázsa

A tánc és a gimnasztika egyik különleges, varázslatos, erotikával fűszerezett mozgása a rúdtánc. Bár még mindig élnek sztereotípiák, melyek a rúdtáncot a sztriptízzel azonosítják, mégis egyre népszerűbb ez a sport, vagy inkább önkifejezési forma – árulta el Szép Anita oktató.

Miskei Anita

- Még mindig sokan vannak azok, akik a rúdtáncot a sztriptízzel azonosítják, és az egész mozgásformát erkölcstelennek tartják, elítélik. Pedig a közvéleménnyel ellentétben az igazi pole dance nem vonaglás vagy vetkőzés egy plafonig érő rúd körül – mesélte Szép Anita oktató, aki a napokban rúdtánc és légtorna bemutatót szervezett annak érdekében, hogy minél több ember megismerhesse ezt a sportot.

A rúdtáncban egyébként két irányzat alakult ki: a pole dance, amely akrobatikus elemeket tartalmaz érzéki táncmozdulatokkal színesítve, míg a pole fitness sokkal inkább szól az akrobatikáról és inkább az erőelemekre helyezi a hangsúlyt. Ráadásul a rúdtánchoz jelentős fizikai erőre, rugalmasságra és állóképességre van szükség. Amíg a sztriptíz klubokban az előadás részét képezi a vetkőzés és az erotikus mozdulatok akrobatikus elemek nélkül, addig a sportszintű rúdtáncban az előadó atletikus mozdulatokat hajt végre: felmászik a rúdra, pörgéseket végez, és erőelemeket mutat be. Az utóbbi esetben a felső test és a törzs jelentős fizikai ereje elengedhetetlen, ami folyamatos, kitartó, kemény edzést igényel.

Szép Anita szervező, oktató célja az volt, hogy közelebb hozza a fehérváriakhoz ezt a látványos sportot, a rúdtáncot és a légtornát (Fotók: Koppán Viktor)

- Ez nem is egyszerűen egy sport, sokkal inkább valamilyen önkifejezésre alkalmas művészet, mely tánc és gimnasztikai elemeket kombinál. Sokan a sztereotípiák miatt vonakodva, vagy egyáltalán nem vágnak bele ebbe az elképesztően izgalmas újdonságba, a rúdtáncba. A rúdtánc egyébként valószínűleg az 1920-as években alakult ki, amikor az utazó cirkuszok show táncosai a cirkuszi sátor tartórúdját használták előadásuk kellékeként. Csak az 1950-es években kezdték el a bárokban, klubokban szórakoztató műsorok részeként használni a rúdtáncot - mondta. - A napokban Székesfehérváron megrendezett rúdtánc és légtorna bemutatónknak is éppen az volt a célja, hogy elvarázsolja a közönséget. Gyerekek és felnőttek is felléptek a Köfém Művelődési Ház színpadán, a kisebbek között akadt olyan, aki mindössze két hónapja gyakorol – mesélte Szép Anita.

Az oktató, s a rendezvény szervezője egyébként maga is két évvel ezelőtt ismerkedett meg mélyebben a sporttal, s azonnal beleszeretett. Korábban táncolt, elvégezte a Patkós Irma Művészeti Iskola színházi és modern táncos képzését, jelenleg pedig a Magyar Táncművészeti Főiskola táncos és próbavezető szakán divattánc szakirányon képzi magát. Rúdtánc és légi karika órákat tart, s már nem csak hölgyek, egy-egy férfi is próbára teszi magát. A hazai és nemzetközi versenyeken is egyre több férfi lép színpadra – jegyezte meg a szakember, aki a Miss Poledance Hungary 2013. versenyének duó kategória bronzérmese és az Év Előadóművésze cím tulajdonosa is egyben.

Szép Anita elárulta, nem kell a sportoláshoz más, mindössze egy rövidnadrág, melyből kilátszik a hölgyek térde, hiszen a bőrünkkel tapadunk a rúdhoz. S míg a gyerekek, persze ha legalább hétévesek, az erőelemekkel ismerkednek meg először, addig a felnőttek a forgásokat, koreográfiát tanulják. Hajlékonyság és erő kombinációja ez a sport, melybe bármikor belekezdhetünk. Nem kell sem táncos, sem tornász múlt, enélkül is gyakorolható. Ráadásul a sport egyre népszerűbbé válik, ezt igazolja az a számos amatőr és profi bajnokság is, amit rúdtáncosok számára rendeznek.

- A rúdtánc és légtorna bemutatót második alkalommal rendeztük meg, ezúttal „előbújtunk” az edzőterem falai közül. Izgalmas, színes, különleges volt a rendezvény számunkra is, hiszen a tanítványaink először szerepeltek a fehérváriak előtt. Korábban családtagjaiknak mutatták csak meg, mit is tudnak. A látványos elemek, s az összkép eredményén a közönség is meglepődött, sokan nem is hitték, hogy valóban ilyen nagy fizikai erőnlétre, állóképességre is szükség van – tette hozzá Szép Anita.

Mi sem bizonyítja jobban a rúdtánc sportértékét, mint az, hogy egyre több férfi kezdi el művelni ezt a sportágat. Ausztráliában, az Egyesült Királyságban és az USA-ban a tánc stúdiók már kizárólag férfiak számára is nyújtanak rúdtánc edzéseket. 2007-ben például a kínai országos rúdtánc bajnokságot egy férfi nyerte meg, és a 2011-es Magyarországon megrendezett világbajnokságon már férfi kategóriában is indulhattak versenyzők. Hazánkban egyébként a rúdtáncot Pirner Alma vezette be, első tánciskoláját 2003-ban nyitotta meg. 2011-ben Pirner Almának köszönhetően, a dinamikusan fejlődő hazai rúdtánc-élet elismeréseként Magyarország nyerte el a rangos nemzetközi sportesemény, a világbajnokság rendezési jogát. A versenyre 25 országból érkeztek a versenyzők, a világ minden tájáról. Ráadásul páros kategóriában magyar győzelem született.

A sportág fejlődését mutatja a rúdtánc szövetség azon törekvése is, hogy ez a látványos sport bekerüljön az olimpiai versenyszámok sorába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!