Hírek

2014.05.07. 18:40

Választási plakátok: már le kellett (volna) szedniük

Lejárt a határidő, ameddig a választási törvény alapján a pártoknak el kell tüntetniük a közterületre kirakott választási plakátokat. Fehérváron jobbnak tűnik a helyzet a négy évvel ezelőttinél, ám még van mit leszedni.

Tribolt Lajos

A Jobbik hatezer ragaszt tett ki a kampányban, ezeket, állítják, már eltüntették. Óriásplakátjuk azonban még van Fehérváron

- Hatezernél is több választási plakátot helyeztünk ki a kampány idején Fehérváron, ezek eltávolítását a mai nappal befejeztük - jelentette ki Mező Balázs jobbikos képviselő, aki szerint úgy tűnik, csak ők vették komolyan a plakátok eltávolításáról szóló jogszabályt, szerinte ugyanis a városban sok helyen még mindig láthatóak MSZP-s, fideszes ragaszok. A képviselő állításától függetlenül mi is körülnéztünk a városban, ám összességében jobbnak tűnik a helyzet a négy évvel ezelőttinél, amikor a választás után még két hónappal is találkozhattunk politikai plakátokkal.

Az óriásplakátok nem tartoznak a rendelet hatálya alá, a Fidesz április 6-ig rendelte ezeket meg, néhol mégis ottmaradtak

- Az egyes választókerületben mindössze ötszáz csíkot ragasztottunk ki, túlnyomó többségüket sikerült időben leszedni, még kedden is voltak, akik megbízásunkból ezen dolgoztak - mondta érdeklődésünkre Róth Péter, a Fidesz városi elnöke. Kérdésünkre, miszerint óriásplakátjuk még van Fehérváron, kifejtette, ezek nem esnek a jogszabály rendelkezése alá, ugyanis e táblák magánterületnek minősülnek, a szabályozás a közterületekről szól. Hozzátette, április 6-ig rendelték meg óriásplakátjaikat, hogy utána mi lesz azokkal, az már nem tartozik rájuk.

Márton Roland szerint az MSZP plakátjainak nagy részét már eltüntette

A bíróság környékén és a Palotavárosban még lehet találkozni néhány MSZP-s plakáttal, ezzel kapcsolatban Márton Roland, a párt városi elnöke elmondta, aktivistáik járják a várost és próbálják a kiragasztott plakátokat eltávolítani, ám az nem mindig könnyű, hiszen a legtöbb esetben tapétaragasztót használtak az elhelyezéskor. Szerinte ennek ellenére plakátjaik nagy része már eltűnt a közterületekről.

Az esős hétvégén a pártok aktivistái, kihasználva, hogy a nedves plakát jobban lejön, a ragaszok többségét eltávolították. Ami maradt, azt a tavaszi nagytakarítás keretében szedjük le a más tartalmú hirdetésekkel egyetemben. Ennek költségét valószínűleg nem számlázzuk ki, ugyanis annak adminisztrálása, hol, melyik párt, milyen plakátot hagyott, szinte drágább lenne, mint maga a leszedés - mondta kérdésünkre Bozai István városgondnok.

A választási törvény szerint a szavazás napjához képest egy hónapon belül, tehát május 6-án 16 óráig kellett eltüntetni e plakátokat. A jogszabály szerint a plakátot annak kell eltávolítania, aki azt elhelyezte, vagy akinek érdekében elhelyezték. Ha a plakátokat nem távolítják el időben, a helyi önkormányzatoknak kell eljárniuk ezen ügyekben. Az önkormányzatok felszólíthatják az érintetteket, de a határidő lejártát követően maguk is eltávolíthatják plakátokat, majd annak költségét kiszámlázhatják.

A jogszabály a közterületeken elhelyezett plakátokra vonatkozik, így a cégek és magánemberek területén lévő plakátokra nem érvényes.

Ráadásul zajlik az uniós választás kampánya és mindenki azzal kampányol, amivel akar.



 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!