Hírek

2009.06.24. 02:27

Összeomolhat az ellátás - elbocsátások lesznek a kórházban?

Székesfehérvár - A közelmúltban a Magyar Kórházszövetség ülését követően foglalkoztunk a kórház gondjaival.

Móré Erzsébet

- Az elhibázott kormányzati döntések következményei csak áldozatok árán enyhíthetők - írja sajtóközleményében Balogh Ibolya, a megyei közgyűlés elnöke:

Újabb mélyütéseket kapott a magyar egészségügy, a drasztikus kormányzati döntések szisztematikusan kivéreztetik a kórházakat. Az idén áprilisban bevezetett finanszírozási szabályváltozások, vagyis az újabb, sokmilliárdos pénzkivonás, továbbá a kórházszövetségi közgyűlésen a szakminiszter által bejelentett intézkedések csődveszélybe sodorják az egészségügyi intézményeket.

A kormányzati intézkedések súlyos következményekkel járnak a Fejér Megyei Szent György Kórház számára is. Amit az elmúlt két és fél évben a gazdasági helyzet megszilárdítása terén a megyei közgyűlés és a kórház vezetése elért, azt a politikai hatalom néhány tollvonással semmissé tette... Ha a kormányzat, a szakminisztérium nem kap észbe, garantálni rövidesen csak a sürgősségi és az intenzív ellátást lehet...

A gazdasági egyensúlyteremtés szolgálatában számos, kényszerű kiadáscsökkentő intézkedést kell tenni. Elkerülhetetlen a kórház dolgozói létszámának jelentős, kétszáz főt meghaladó, kényszerű csökkentése, s többek között az ügyeleti létszámok és díjak csökkentése, a háttérszolgáltatások, illetve a közreműködői, továbbá a vállalkozói szerződések felülvizsgálata.

Alapvető előrelépésre a betegellátásban, a kórházak működésében, a magyar egészségügyben is csak egy új szemléletű Országgyűlés megválasztása után számíthatunk - áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!