Hírek

2016.08.16. 14:01

Óriási siker: másfél ezer kilométerről, rekordsebességgel talált haza a fehérvári galamb!

Székesfehérvár-London - Hatalmas sikert ért el Farádi-Szabó József postagalambja: a több ezer galamb közül elsőként, közel 80 km per órás átlaggal ért haza Londonból, s ezzel tisztelgett a riói olimpia előtt.

Házi Péter

Farádi-Szabó Józsefnek már nem ez az első kiváló galambja: 2000-ben például Brüsszelből repült haza minden más galambot maga mögé utasítva elsőként az a madár, amely aztán a Brüsszel Csillaga nevet kapta, s később egy német galambászhoz került. Brüsszel Csillagának vérvonala, kiváló génjei most pedig, augusztus 7-én egy újabb gyönyörű eredményt hoztak, amire méltán lehetnek büszkék a térség galambászai.

– Ez a négy éves tojó eddig már nyolc, ezer kilométernél hosszabb versenyen van túl. Az elején még nem nagyon érezte a sebességet, de az utolsó két hazaérkezése már meglepően gyors volt. Gulyás József galambász barátom ösztönzésére neveztem be végül a riói olimpia tiszteletére szervezett londoni versenyeresztésre, amelyen hazánkat kétezer galamb képviselte – mondja a büszke gazda. A madarakat augusztus 6-án reggel 7 óra 25 perckor engedték fel, József galambja pedig már másnap reggel 9 óra 42-kor megérkezett a galambdúcra.

Tette mindezt úgy, hogy a galambok éjszaka, a tájékozódási nehézségek miatt nem repülnek, azaz nagyjából nyolc órát le kell vonni az eltelt időből. Így közel nyolcvan kilométer per órás repülési sebesség jön ki, ami 1457 kilométeren át elképesztő teljesítmény!

A laikus persze azonnal megkérdezi: És maga hajnal óta ott ült a dúcnál, leste, hogy mikor jön a galambja? Nos, a válasz ennél sokkal kevésbé romantikus: ma már egy elektromos óra van minden versenyző galambdúcára elhelyezve, s amikor a madár hazarepül, a lábán lévő elektromos chip beazonosítja, hogy tényleg ő érkezett-e meg.

Habár ezúttal némi hátszél is segített a kiváló eredmény elérésében, a  négyéves tojó azért eléggé elfáradt a maratoni út során. A megérkezés utáni órákban csak pihent, nem evett semmit. De most már jól van és újabb maratoni kalandok várnak rá!

Józsefet  még édesapja fertőzte meg a postagalambok szeretetével: 1964 óta tart  galambokat, s mint mondja, óriási erőt ad neki a helyi galambász közösség, akik minden sikert közösnek éreznek. Pestről, de az ország másik feléről is hívták, gratuláltak neki. És ez sok erőt ad!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!