Hírek

2015.10.28. 14:35

Megkezdték a Csónakázó-tó leürítését, vasárnap ritka látvány várható

A hétvégén várhatóan már előtűnik a Csónakázó-tó alja, ugyanis megkezdték az 52 ezer köbméternyi víz leengedését. Az iszapot kikotorják, az egész környék megújul.

Házi Péter

Az 1960-as évek elején elkészült Csónakázó-tó hamar közkedvelt lett a fehérváriak körében, annak idején még csónakázni is lehetett rajta, amiként a neve ezt hűen mutatja. Mostanra azonban nagyjából fél méteresre hízott a tóban az iszapréteg, így az legfeljebb iszapbirkózásra lenne alkalmas. A Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációjához kapcsolódóan azonban most megkezdődött ennek a tónak is a teljes megújítása.

Amint a helyszínen szerdán Mészáros Attila alpolgármester, Zákányi Tamás városüzemeltetési igazgató bejelentette, megkezdődött a víz leeresztése a tóból, a Varga-csatornán keresztül 52 ezer köbméter víz távozik, s várhatóan e hét végére teljesen leürül a tó. Nem állnak azonban neki azonnal a 13 ezer köbméternyi iszap kikotrásának, amelynek megbolygatása bizony szaghatással jár,  hanem   megvárják a januárt. Addigra ugyanis egyrészt hidegebb lesz, másrészt az iszap is szikkad, harmadrészt pedig közbeszerzésen választja ki az önkormányzat a 113 milliós felújítás kivitelezőjét. Jövő őszre minden elkészül.

Zákányi Tamás és Mészáros Attila megmutatta a terveket, így néz majd ki a megnagyobbított sziget

Érdekes látványban lesz része azoknak, akik vasárnap elsétálnak a fehérvári Csónakázó-tóhoz: 1979 óta  nem volt a tó leeresztve, ki tudja, mi kerül majd elő a mederből? (Az akkor kikotort iszapból, földből alakították ki a ma is látható szigeteket.)

Egy biztos, ahogy a víz minimálisra csökken majd a mederben, várhatóan a hétvégén, a Széchenyi Horgász Egyesület kifogja a halakat, hogy azok el ne pusztuljanak, az itt élő siklók, békák és egyéb állatok elszállításáról is szakemberek gondoskodnak majd. Ezután januárig nem sok látványos dolog történik majd itt, akkor azonban megkezdődik az iszapkotrás. A tekintélyes mennyiségű iszap egy részéből a most 2900 négyzetméteres sziget újabb kétezer négyzetméterrel bővül és szabálytalan alakú lesz. Felújítják a szigetre vezető,  rossz állapotú hidat is. Az iszap másik feléből pedig a ligetsori óvoda melletti járdát szélesítik ki, ahol egy következő ütemben majd szép sétányt lehet kialakítani.

Amint Zákányi Tamás városüzemeltetési igazgató  elmondta, az 1585 méter kerületű tó  partfalát több helyen javítani kell. Mészáros Attila pedig azt hangsúlyozta, a mederkotrást követően körbejárhatóvá teszik a tavat egy széles sétánnyal és parkosítási munkák is kezdődnek. Megújulnak a padok, a tavon pedig ismét lehet majd csónakázni. Ennek érdekében egy csónakházat is építenek, tárgyalásban vannak a VVSI-vel, hogy a legkisebb gyermekek ezen a tavon ismerkedhessenek majd a kajak-kenu sportággal.

A tó környékére egyébként a napokban kikerülnek a figyelmeztető táblák, miszerint a tómederbe tilos bemenni, hiszen azért az iszap is rejthet veszélyeket. Idén tehát biztosan nem lehet majd itt korcsolyázni sem, a környékbeliektől pedig már előre türelmet kérnek az iszap várható szaga miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!