Hírek

2014.06.26. 07:10

Már jól vannak a megkínzott kutyusok

Hónapokon keresztül éheztette a kutyáit egy székesfehérvári férfi. Februárban állatvédők és rendőrök mentették ki az idős állatokat, akik azóta újra boldog életet élhetnek gondoskodó gazdijuk körében.

Buthy Lilla

Bosconak már kilátszottak a bordái, mikor oltalmukba vették az állatvédők

- Láttál már megkínzott kutyát? – kérdezi tőlem in medias res, Bíró Zsolt, a Fema Állatmentő és Állatvédelmi Egyesület egyik alapítója, majd miután erőt veszek magamon, együtt nézzük végig Bosco és Nózi közösségi oldalra feltöltött galériáját. Valóban nehezen fogadja be a lelkem és a tudatom a látványt, de még inkább a gondolatot, hogy ezek a kegyetlen emberek bizony köztünk élnek, és ha hagyjuk, retorzió nélkül.

- Lakossági bejelentés alapján mentünk ki, legalább háromszor, de sosem találtunk otthon senkit. A kapun átnyúlva csináltunk felvételeket a kutyákról, az egyik ekkor már lábra se tudott állni, később mi emeltük ki a házából – emlékszik vissza Bíró Zsolt arra a hideg februári napra, amikor órákig fagyoskodtak egy Palotai úti családi ház előtt, de megérte, mert végül megmentettek „gazdájuktól” két, csontsoványra éheztetett kutyát. A rendőrséghez fordultak, hiszen csak karhatalmilag mehetnek be oda, ahol állatkínzás merül fel.

Mikor megtalálták remegett a félelemtől, és lábra sem tudott állni

A kis csöppséget, akit Nózinak neveztek el, nehéz beazonosítani, talán egy bolognese kisfiú. A kis jelző termetére utal, hiszen Nózi már nem fiatal, –végre boldog és kiegyensúlyozott- nyugdíjas éveit tölti. Amikor oltalmukba vették, kilátszott minden csontja, teljesen összenőtt szőre már a mozgásban is akadályozta, meghajlott teste remegett a gyengeségtől és a félelemtől. Bánatosan és zavart szemekkel nézte végig, hogy mit csinálnak vele. Veleszületett szívbetegségét soha nem kezelték, fogai is borzasztó állapotban voltak. Azonnal orvoshoz vitték, megszabadították szőrétől, ami ma már természetesen visszanőtt, sokkal selymesebb és csinosabb lett. Nyúlhúst és állatorvosi tápot kapott hízókúra gyanánt, hiszen az amúgy hatkilós kutya mindössze másfél kilót nyomott februárban. Bosco, az idős boxer sokat pörög és szeret emberek között lenni. Amikor az állatvédők és a rendőrök bementek a ház udvarára nagyon érdeklődő és barátságos volt, pedig neki is kilátszottak a bordái, éhezett. Ma már mindketten tökéletes lelki állapotban, felszabadultan élnek egy szerető, meleg otthonban, ahol gondoskodó családjuk körében nagyon jól érzik magukat. Talán azt is kimondhatjuk, hogy újra bíznak bennünk, kétlábúakban.

Nózi végre vidám és kiegyensúlyozott, és talán már újra bízik az emberekben

- Sajnos még mindig vannak ilyen emberek, akik ezt teszik az állataikkal – teszi hozzá az állatvédő. Mi már két éve azért küzdünk, hogy a rossz körülmények között tartott és bántalmazott állatokat minél hamarabb kimenekíthessük az állatkínzók kezei közül. Az akut és nagyon rossz állapotban lévő állatokat saját otthonunkba visszük, ahol a legjobb ellátást és napi 24 órás figyelmet kaphatnak. Telephelyünk nincs, hiszen úgy gondoljuk, csak ilyen szerető környezetben lehet meggyógyítani és reszocializálni a testileg és lelkileg meggyötört állatokat.

A Fema feljelentése alapján a rendőrök állatkínzás miatt indítottak büntetőeljárást, és a napokban befejezték a nyomozást. Vádemelést javasolnak a huszonéves „felelős” állattartó ellen, aki egyébként szinte azonnal keresni kezdte a kutyáit. Elkésett az aggodalommal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!