Hírek

2012.11.26. 11:59

Madárdalos hétköznapok - Öröm és gond a Fertőben

Dinnyés - Az ország egyik legszebb helye a Dinnyési Fertő, amelynek őre szinte megszállott szeretettel bánik az ott élő állatokkal, s védi a környezetet. Fenyvesi László gondjai mellett is örül annak, hogy egyre több az érdeklődő.

Tihanyi Tamás

- Egész ősszel, december elejéig gyűrűzzük a madarakat a Fertőn - újságolja el Fenyvesi László, a Duna-Ipoly Nemzeti Park természetvédelmi őre. - Óvodás kortól egészen az egyetemistákig várjuk azokat a fiatalokat, akik kedvet éreznek ahhoz, hogy közelről ismerkedjenek meg a madarakkal. Hiszek abban, hogy akinek ilyen módon kinyílik a szeme, az később másként viszonyul a természethez és a madarakhoz. Ha egy gyerek megérinti, megsimogatja a madarat, vagy szabadon engedi, az akkora élmény, hogy erősítheti a természethez való ragaszkodást. Idővel még természetvédő is válhat egy látogatóból. Nagyon sok visszatérő vendégünk van, várjuk csoportok jelentkezését is. Szerencsére a hétvégéink már eléggé be vannak táblázva...

- Örvendetes, hogy ennyire sokan érdeklődnek a madarak iránt.

- Így van, folyamatosan érkeznek a csoportok. Mostanában kétféle programot kínálunk: a vadludak és a darvak megfigyelését, de szerencsére elég sok ragadozómadár is él errefelé, őket ugyancsak lehet látni. A vadliba-húzás eleve csodálatos élmény, és a már említett madárgyűrűzés is népszerű időtöltésnek számít. A (30) 663-4630-as telefonszámon bárki érdeklődő elérhet.

Fenyvesi László, a Duna-Ipoly Nemzeti Park természetvédelmi őre. Nagyon sokat oktat, csoportokat vezet (Fotó: Lovász Lilla)

- Milyen állapotban van a Fertő és a Velencei-tó? Mit lát a természetőr szemével?

- A Velencei-tóval is gondok vannak, onnan is hiányzik jó félméter víz, a Dinnyési Fertőből pedig még sokkal több. A Fertő igazából mindig mostohagyerek volt, s most is csak a halastavakról kaptunk egy kis fölösleges vizet, amit ők hirtelen nem tudtak visszatartani. Ez azt jelenti, hogy jelenleg a teljes lehetséges vízfelületnek a negyedén van víz. Ennek ellenére behúznak a ludak, de még a darvak is, őket meg lehet figyelni. De hosszabb távon gondot okozhat ez a vízállás.

- Nincs tehát konkrét veszélyben egyetlen errefelé élő faj sem az aszály miatt?

- Azt hiszem, ilyen veszélyt ebben a pillanatban nem jelent a vízhiány. A madarak találékonyak, részben a halastavakra, részben a Velencei-tó nyugati részére szállnak le, az még nekik biztonságos terület. Az más kérdés, hogy a következő évtől, amikor jön a költési szezon, sok olyan madár érkezne ide, amely már régóta a Dinnyési Fertőt keresi. De ha sokáig nem javul a helyzet, akkor nem találnak majd maguknak megfelelő fészkelőhelyet.

- Sokat hallani arról, hogy külföldiek, többnyire olaszok védett madarakra vadásznak. Felénk történt ilyen?

- Nem tudok róla. Más, érdekes tapasztalásom azonban volt az idei őszön. Amikor végigjártam a kiszáradt medret, rengeteg szemetet, madarak által behurcolt csomagolóanyagot találtam. Májkrémek és tömlős sajtok csomagolóanyagait láttam. Ezeket a szeméttelepeken sirályok szedik össze, és ilyesmivel hordják tele a tavat.

- Mit lehet ez ellen tenni?

- Talán érdemes volna kampányba fogni azért, hogy az illetékesek szüntessék meg ezt a típusú, igen káros élelmiszercsomagolást.

- El tudja képzelni, hogy a kereskedelem érzékeny lesz egy ilyen problémára?

- Hátha ér valamit a nyilvánosság ereje. Bízom abban, hogy ha környezetvédő szemléletű emberekben tudatosodik, hogy ez gondot okoz, talán változtatnak az eljáráson.

Barna rétihéja és üstökös réce: látványuk szinte gyógyító élmény (Fotó: Lovász Lilla)

- Elég nagy közúti forgalom bonyolódik a Dinnyési Fertő közelében. Ez komoly gondot jelent?

- Igen, így van, de szerencsére nagyon közel van már az a pillanat, amikor egy beruházással a tópartot sikerülhet megvédeni, és a teknősöket, a vidrákat és más, az országúton keresztül közlekedő lényeket sikerülhet megmenteni. Ez a program remélhetőleg egy esztendőn belül befejeződik, felépül a védőkerítés.

- A kerékpárút bővül, egyre több lesz a turista. Legalábbis ezt reméljük. Ennek örül egy természetőr, vagy inkább a gondok szaporodnak?

- Jó, hogy egyre többen közlekednek környezetbarát módon, a tanösvények java része is a kerékpárúthoz csatlakozik. A Madárdal tanösvénynek két olyan része van, amely kifejezettem a kerékpárosoknak lett kitalálva. Más kérdés, hogy sajnos mindig akad olyan kiránduló, aki nem veszi figyelembe a szabályokat, a táblák utasításait, és olyan helyre is odamegy, ahová nem kellene. De ennyi problémát még jól tudunk kezelni a kollégákkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!