Hírek

2014.03.30. 12:55

Kötelezően ajánlott a HPV-oltás

Idén már kötelezően ajánlott a HPV elleni oltás a 12 éves lányoknak. A szülőnek akkor kell nyilatkoznia az orvosnál, ha nem kéri azt. Szűrésre azért az oltás után is járni kell!

S. Töttő Rita

A Család- és Nővédelmi Központ szűrésén sokan megjelentek, Szabó Anikót például a koleszterin és vérnyomás mérés érdekelte, ebben segített neki Kemény Zoltánné védőnő

Szombaton tartotta a fehérvári Család- és Nővédelmi Központ a hagyományos nyílt szűrőnapját, amelyen a vércukor-, koleszterin és vérnyomásmérés mellett fontos nőgyógyászati szűréseket is végeztek. Nagyon sokan jelentkeztek, közel 200-an jöttek el, hogy kivizsgáltassák magukat.

Jól tették. A 12 éves lányoknak azonban már van lehetőségük arra, hogy nagy eséllyel megelőzzék az egyik legrettegettebb női betegséget, a méhnyakrákot.

A méhnyakrák megelőzésére szolgáló HPV oltást Székesfehérvár önkormányzata már öt éve fizeti a 12 éves diáklányok részére. Persze sok más település is hasonlóan tesz, de ez év őszétől elérhető valamennyi városban, községben a 12 éves lányok számára.

- Ez azért rendkívül fontos, mert ez egy daganatmegelőző védőoltás, amely az egyik legnagyobb számban előforduló női ráktípus megjelenésének esélyét csökkenti - nyomatékosította Pásztor László, a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének egészségfejlesztési osztályvezetője, aki elárulta azt is: az oltás kötelezően ajánlott lesz, azaz a gyerekorvosnak fel kell ajánlania az oltást, s a szülőknek nyilatkozniuk kell, akkor, ha nem fogadják el azt. Az oltás beadása nem jelenti azt hangsúlyozza a főorvos , hogy utána nem kell járni szűrésre, mert nem csak ez a betegség okozhatja a rákot és más betegség is kiszűrhető ilyenkor.

Címkék#hpv#oltás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!