Hírek

2009.09.15. 02:29

Ki látott több rendőrt az utcákon?

Gárdony - A nyári szezon közbiztonsági helyzetét elemezték és értékelték tegnap a polgármesteri hivatalban. Kevesebb az autólopás, de a betörések még gondokat okoznak.

Kovalcsik Katalin

A címben szereplő kérdést nem ebben a formában tette fel az Echo Innovációs Műhely telefonos felmérése, a válaszok viszont azt mutatták, hogy a megkérdezettek nagyobb százaléka pozitívan ítélte meg a tókörnyéki közbiztonságot, a rendőri jelenlétet. Sági János ezredes, a Gárdonyi Rendőrkapitányság vezetője összegzésében mindezeket alátámasztandó adatokat sorolt. Értékelte, hogy a szezonban jelentős segítséget kapott a kapitányság a rendőriskoláktól, a főkapitányságtól, a készenléti rendőrségtől, működött a vám- és pénzügyőrséggel a közös szolgálat, a társszervekkel tervezett ellenőrzések.

- A szezonban a tavalyi időszakhoz viszonyítva több időt töltöttek a közterületen a munkatársaim - mondta a kapitány. - A tavalyi 16 197-tel szemben 17 534 órát járőröztek. A szám csalóka, mivel Martonvásár, Tordas, Gyúró is a kapitánysághoz tartozik, de az adatok ezzel együtt biztatóak - mondta a kapitány.

Eredménynek könyvelik el, hogy az idén csak hét gépkocsit loptak el a területről, viszont a betöréses lopások száma jelentősen emelkedett. Ezen a területen bőven van tennivalójuk a gárdonyiaknak. A strandlopások elkerülése érdekében folyamatos volt a rendőri jelenlét, de néha a lopásokhoz maguk a kárvallottak segítették hozzá az elkövetőket (kulcs a pokrócon).

Az idén több dolguk akadt a vízirendészet munktársainak, 47 embert kellett kihozniuk a gyorsan feltámadó vihar közepette. Ketten fulladtak a tóba az idén, az egyikük egy 44 éves fővárosi hölgy, a másik viharban eltűnt szörfös fiatalember.

Az innovációs műhely felmérését július utolsó hetében végezte, amikor javában műkődött a Szezonális Bűnmegelőzési Központ Agárdon. A 300 felhívott lakos 41 százaléka jónak, 34 százaléka javulónak ítélte a rendőrség és a lakosság kapcsolatát, 7 százalék romlónak, 5 rossznak, a többiek nem tudtak választ adni. A fokozottabb fellépést 35 százalék a bűnmegelőzésben tartaná kívánatosnak, hasonló a közterületi jelentlétre adott válaszok aránya. Kisebb hányad a közlekedésben, a bűnüldözésben szeretne javulást látni. Kedvező viszont, hogy a tó körüli közbiztonságot a nyári időszakban a megkérdezettek 64 százaléka inkább jónak ítélte - ismertette a felmérést Ruff Tamás, a műhely munkatársa. Simon László dandártábornok, főkapitány elmondta, a műhely tapasztalatait hasznosítják a jövőben. Hozzátette, az eredmények annak ellenére jók, hogy a kapitányság dolgozóinak munkakörülményei elég rosszak, pedig már két éve keresik a megoldást a tárgyi feltételek javításának megoldására. A főkapitány hozzátette, a gárdonyiak vannak a legrosszabb helyzetben a megyében, a létszám 20 százaléka hiányzik, a hiányzók zömét az egyenruhás állomány kénytelen nélkülözni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!