Hírek

2015.12.13. 16:54

Hanukafényekkel demonstráltak a tervezett Hóman-szobor ellen

Székesfehérvár - Több, mint négyszázan mentek el a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Székesfehérvári Zsidó Hitközség által vasárnap délutánra szervezett különleges hanukai ünnepségre, a Bartók Béla térre.

Kocsis Noémi

Bár a zsidó felekezetnél nem szokás a Hanukát közterületen ünnepelni, lévén családi esemény, a kivételes alkalom a téren a hó végén felállítani tervezett Hóman Bálint -szobor elleni tiltakozás egyik kifejezője volt. Az egy órás ünnepségre Budapestről különbuszokat is indított a szervező hitközség, a környező utcákon pedig már előtte is jelentős rendőri biztosításba botlott a sétáló, a tömegben is voltak civil ruhás rendőrök.

Fotó: Koppán Viktor Dávid

A téren felállított színpadon többen szóltak a Fény elűzi a sötétséget elnevezésű rendezvényen, Izrael magyarországi nagykövete, Ilin Mor többek között azt mondta, támogatásukról biztosítják a magyar államot és a fehérvári városvezetést, hogy helyes döntést hozhasson a szoborállítás ügyében.

Mint elhangzott, a december 29-i szoboravatástól teljes mértékben elhatárolódnak a magyarországi zsidó szervezetek, a fehérvári polgármester, Cser-Palkovics András december 11-i sajtóközleményének tartalmával - ebben a szoboravatás átgondolását kérte a kezdeményező Hóman Bálint Alapítványtól - azonban csak részben tudnak egyet érteni, miután abban zömében a város jóhírének megőrzéséről van szó, azonban nem szól a kritizált egykori várospolitikus valós tetteiről.

A fáklyákkal bevilágított téren az ünnepség végül rendzavarás nélkül zajlott le, a szónokok szavait többször taps kísérte, majd a tömeg a Himnusz eléneklése után szétoszlott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!