Hírek

2013.04.19. 08:00

Halálra éheztetett gyermek: előzetesben a szülők (frissítve)

Pénteken késő délelőtt döntött a bíró, s elrendelte a vasárnap Agárdon egyelőre tisztázatlan körülmények között elhunyt másfél éves kisfiú édesapjának, majd édesanyjának előzetes letartóztatásba helyezését, 30 napra. A haláleset ügyében tovább folyik az eljárás.

Kocsis Noémi

Mint az FMH is megírta, a kisgyermek vasárnap alultápláltság miatt kialakuló állapotába halt bele, halálakor a korának megfelelő súly felét sem érte el.

F. Balázs arcát eltakarva jelent meg a Székesfehérvári Törvényszéken (Fotók: Koppán Viktor)

Németh-Kész Mónika, a rendőrség sajtószóvivőjének péntek reggeli tájékoztatása szerint a szülők őrizetbe vétele megtörtént. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya a szülők, a 34 éves F. Balázs, valamint a 36 éves E. Ildikó Rebeka agárdi lakosok ellen különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatja a további eljárást, a főkapitányság kezdeményezte az őrizetbe vett gyanúsítottak előzetes letartóztatását.

Ezt és azt a különös feltételt - hogy tartani lehet a délben előzetesbe helyezett F. Balázs szökésétől, illetve elrejtőzésétől - figyelembe véve döntött a bíró. Molnár Marcell, a gyanúsítottakat védő ügyvédpáros egyik tagja a döntés után úgy nyilatkozott, a bíróság részletesen mérlegelt védence ügyében, de nem találta megalapozottnak a másik különleges feltételt, miszerint F. Balázs akadályozná az eljárást a továbbiakban.



Mindenki számára a részletek pontos tisztázás a cél, a tragédia okainak részletes, szakmai elemzése valószínűleg hosszú eljárásban valósulhat meg - tette hozzá a védő.

F. Balázs az arcát takarva, fekete dzsekijébe burkolózva, bilincsben jelent meg a Székesfehérvári Törvényszéken pénteken délelőtt, elzárkózva a nyilvánosságtól.

 

Molnár Marcell, ügyvéd

Információink szerint nyilatkozatot a bíróság előtt nem tett, de hosszan beszélgettek a résztvevők az esetről a bíró jelenlétében.

A gyanúsított édesanyát, E. Ildikót pénteken 13 órakor hallgatta meg a bíróság. A Törvényszék elé érkező rendőrautóból kiszállt, de ő is az arcát, egész fejét eltakarta egy bundával,így az összegyűlt sajtó csak azt láthatta, hogy csinosan, szoknyában öltözve van, testalkata átlagos - őt is bilincsben vezették a rendőrök.

Meghallgatása hamarabb véget ért, mint délelőtt az édesapáé, kirendelt védőügyvédje már hamarabb  távozott (ahogy az délelőtt is történt). E. Ildikó megbízott védője, Vég Tibor az ügy igen korai szakaszára való hivatkozással nem kívánt nyilatkozni, mindössze annyit mondott, védence egyelőre igen zaklatott, sokkos állapotban van, amely magának az eljárásnak tudható be, hiszen a szökés és elrejtőzés veszélyére hivatkozással őt is 30 napos előzetes letartóztatásba helyezte az erre utaló indítvány alapján a bíróság.

Kató Miklós ügyészségi szóvivő kérdésünkre elmondta, az édesanya előzetesbe helyezése már várható lépés volt, ám az eddig felmerült információk alapján nem az ő, hanem a férj személye kerülhet majd jobban a nyomozás előterébe, mert a férfi lehetett az értelmi szerzője a család elzárkózottságának és a megszokottól eltérő életvitelének.

A nyomozás természetesen tovább folyik a  vasárnap éhen halt másfél éves E. Benjámin ügyében.

Az éhen halt agárdi kisfiú, E. Benjámin ügyében természetesen folyik az eljárás, szakértők bevonásával. A rendőrség ennek részleteiről kegyeleti okokból nem nyilatkozik. Pénteken késő délután az érintett család agárdi, Hóvirág utcai sarokingatlanánál járva azt lehetett tapasztalni, hogy a ház a korábbiakhoz hasonlóan szigorúan zárva, mozgásnak semmi nyoma. A pár házzal odébb élők az utcán összegyűlve figyelik az utcai mozgást - az utóbbi napok felfokozott médiaérdeklődése minden bizonnyal terhes már számukra. A kisfiú korábbi lakhelyénél, az utca legmódosabb épületén egyébként semmi sem emlékeztet a vasárnapi tragédiára - akár egy szál virág, vagy üzenet a ház előtt.

Különféle okok és magyarázatok azonban bőségesen vannak. Még mindig sok helyen olvasni a fényevő szekta befolyásáról, holott ezt eddig semmi sem támasztotta alá. Máshol arról cikkeznek, csakis anyatejjel táplálták - és abból is egyre csökkenő mértékben - a halálakor alig 4 és fél kilós apróságot. Az elméletek számosak. Nap Ágnes gyermekgyógyász egy eddig nem említett részletre hívta fel a figyelmünket. Korábbi praxisa során kórosan kis súlyú kisgyermekeket kezelt - mikor az agárdi tragédiáról értesült, felmerült benne a kérdés: nem az úgynevezett dystrophia vezetett a kisfiú halálához? A táplálékkal bevitt fehérje elégtelen felszívódásához kapcsolódó kórképekről van szó, s az érintettek a táplálkozás ellenére sem gyarapodnak.

- A protokoll szerint fél éves korára nagyjából a születési súlyát duplázza meg egy gyermek. Dystrophia esetén hiába etetik, a szervezete nem szívja fel a fehérjéket, majd a hiányállapotban az izomból kezdi azt lebontani, ami sorvadáshoz vezet.

E lehetőséget persze csak orvosi szakértői vélemény birtokában lehetne tovább gondolni, de ilyen nem áll rendelkezésre. Egy neve elhallgatását kérő másik megyei szakember azonban nagyon is elgondolkodtató tényekkel szembesít: a védőnői hálózaton belül számos olyan esettel találkozni, amikor a családban éheztetik, bántalmazzák, elhanyagolják a gyermeket, s erről alig, vagy semmiféle értesítést nem kap a felügyeleti-jelzőrendszeri funkciót ellátó gyermekvédelem. Holott a gyermekvédelmi törvény szerint mindenkinek - rokonnak, szomszédnak, járókelőnek - kötelessége bejelentést tenni, ha ilyet tapasztal. A felelősség tehát mondhatjuk: össztársadalmi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!