Hírek

2013.05.29. 17:43

Hajnalka tűzkompániája

Sokakat megmozgató kulturális események gyakori résztvevői a feketébe öltözött, sudár Pirkompánia-lányok és deli fiúk. Vezetőjük, Molnár Hajnalka 12 éve zsonglőrködik.

Kocsis Noémi

Molnár Hajni gyerekként is kísérletező típus volt. Balettozott, karatézott, és a tévéből lelesett klipek lépéseinek utánzásával kezdte táncos életét. Az autodidakta tanulás mellett sokat kapott vérbeli táncos édesapja példájából is. Ráadásul a parázsló végű fával is igencsak szeretett játszani – tehát ezekből eredeztethető a későbbi szenvedély a tűz, a zsonglőrmutatványok, valamint a tanítás iránt, és ez adta az alapot egy mára sikeressé vált csapat, a Pirkompánia létrehozásához is.

Molnár Hajni és a Pirkompánia tagjai gyakran kápráztatják el a nagyérdeműt produkciójukkal (Fotók: Koppán Viktor Dávid)

A vizualitás mindig nagy szerepet játszott Hajnalka életében: első diplomája szerint ugyanis rajz-vizuális kommunikáció szakos tanító, utána végezte el a tánc- és mozgásművészeti képzést, majd kortárstánc instruktori, mozgásterápia és légtornász tanári képzettséget is szerzett. Nyolc éve él Agárdon, tanít.

– Pedagógusként egyre inkább ráébredtem, az előadóművészet mellett a másik utam a cirkuszpedagógia, így hét éve ezzel is foglalkozom. Negyven gyerek tartozik a tanodához, közülük nőttek fel a Pirkompánia tagjai is. Kezdetben nagy volt a női fölény, most már szerencsére sok ügyes fiú is csatlakozott.

Az Alkotó Mozgásművészeti és Zsonglőr Tanoda Agárd legtöbb kulturális megmozdulásán ott van, tüzes produkcióikkal is gyakran kápráztatják el a nagyérdeműt. A sokakat érdeklő kérdésre, hogy vajon csak az avatottak, különleges ügyességűek tudják-e elsajátítani a különleges mozdulatokat, a válasz egészen prózai: sokat kell gyakorolni és akkor barátunkká válik a tűz.

A korábban az Aida országjáró előadásában tűztáncosként is részt vett Hajnit ez a nyár is táboroztatva találja majd: a zsonglőrtábor immár évek óta sok gyermeket vonz. Ám a Pirkompániások amúgy is elfoglaltak: június 22-i agárdi premierjükre készülnek Tűzkerék címmel, a Gárdonyi- év kapcsán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!