Hírek

2013.02.11. 18:42

Életmentő a szűrés

A Kézenfogva Klub szervezett nyílt napot a székesfehérvári Szabadművelődés Házában. Cseh József és Szánti Istvánné is előadást tartott a daganatos betegségekkel kapcsolatban.

Sebestyén Lilla

A cél mindenekelőtt az volt, hogy felhívjuk az emberek figyelmét a megelőzésre - mondta el Habi Józsefné a Kézenfogva Klub vezetője.

A nyílt nap alkalmával megmutatták az érdeklődőknek a mell önvizsgálatának helyes módszerét: szilikonos emlőprotézisek használatával segítettek elsajátítani a megfelelő technikát.

 



- Fontos, hogy havonta egyszer, a menstruáció után öt nappal végezzük el a vizsgálatot, és ha bármilyen kóros elváltozást észlelünk behúzódás, a mell duzzadása, a mellbimbó váladékozása vagy kisebesedése  - akkor azonnal forduljunk orvoshoz. Minnél előbb felfedezzük a daganatot, annál könnyebb kezelni  - magyarázta az immár húsz éves múlttal rendelkező és rendkívül tevékeny klub vezetője.

 

Cseh József előadást tartott a daganatos megbetegedésről a Kézenfogva Klub tagjainak és a látogatóknak (Fotó: Gregority Antal)

A rendezvényen, az életmódváltás és a tápanyagdús táplálkozás fontossága is szerepet kapott.

- Ideális esetben egy daganatos és egy egészséges ember táplálkozása között nem sok különbségnek kellene lennie - vélekedett Nagy Ágota dietetikus, majd hozzáteszi: - Ugyanis a minőségi táplálkozás szabályait  - ami magába foglalja a rostokban, zöldségekben, gyümölcsökben gazdag étkezést és napi 2,5 liter vizet - mindenkinek be kellene tartania. A nyílt napon először Cseh Józses onkológus osztályvezető főorvos tartott előadást, a daganatos megbetegedésekről és kezelésükről, illetve azok megelőzéséről, majd Szánti Istvánné a Szent György Kórház járóbeteg ápolási igazgatóhelyettese beszélt a dohányzás ártalmairól.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!