Hírek

2016.09.05. 11:25

Elengedték a Vörösmarty téri őrjöngőt - Nem lehet kényszer gyógykezelés alá helyezni

Székesfehérvár (sl) Felmentették a Vörösmarty téren őrjöngő férfit a garázdaság és zaklatás vétség vádja alól kóros elmeállapotára hivatkozva. Az ügyészség javasolta a férfi kényszergyógykezelését, de - ahogy a bírónő fogalmazott - a törvények ezt nem teszik lehetővé.

Sebestyén Lilla

 

- A Székesfehérvári Járási és Nyomozó Ügyészség  július 13-án vádiratot nyújtott be azzal a 42 éves férfivel szemben, aki 2015-ben három sértettet életveszélyesen megfenyegetett a vele egy házban lakók közül, valamint 2015. december 30-án a Vörösmarty téren a délutáni órákban kihívóan közösségellenes, garázda indulatában minden előzmény nélkül megtámadott négy sértettet, akiket rángatott, háton ütött és eközben folyamatosan kiabált. A vádlott agresszív, több személy ellen irányuló erőszakos magatartása alkalmas volt arra, hogy az azt észlelő személyekben megbotránkozást, riadalmat keltsen - tájékoztatta lapunkat Jászberényiné Király Teodóra sajtószóvivő.

Ahogy arról már korábban írtunk:

A Vörösmarty téren dühöngő férfit december 30-án egy autós videóra is vette.

A felvétel készítője azonnal feljelentést tett a rendőrségen, és a férfit le is tartóztatták garázdaság és zaklatás vétség miatt január 8-án. Előzetes letartóztatását egészen eddig az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI) töltötte.

 

(Fotó: FMH-Archív, Koppán Viktor)

Az üggyel kapcsolatban szerkesztőségünket a férfi szomszédai is felkeresték korábban.

Akkor kiderült: nem ez volt az első eset, amikor a 42 éves székesfehérvári lakos terrorizálta a körülötte lévőket. Gyakorta fenyegette szomszédait, megrongálta a liftet, ordibált, sőt volt, hogy egy kislány és szülei előtt tolta le a nadrágját, és kezdett el vizelni.

Az egyébként pszichiátriai beteg férfi ügyét ma reggel tárgyalták a bíróságon.

A vád ismertetése és a tanúk meghallgatása után a vádlott azt mondta: szeretne hazamenni, mert nagyon rosszul viseli a bezártságot.

Az ügyészség kérte, hogy helyezzék a férfit kényszergyógykezelés alá, azonban a bíróság úgy határozott: a férfi szabadon távozhat. A döntés okát is ismertette a bírónő: a Büntető törvénykönyv ebben az esetben pontosan meghatározza, milyen esetekben lehet egy kóros elmeállapotú személyt ilyen intézkedés alá vonni, és ez az eset nem az.

Azonban a bírónő a tárgyalás vége előtt nyomatékosan megkérte a vádlottat, hogy szedje be a gyógyszereit, és járjon el a kezelésekre.

Mivel egy elmebetegről van szó, az ellene felhozott vádak alól felmentették, majd elengedték a férfit. Az ügyészség fellebbez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!