Hírek

2009.07.09. 02:29

Együtt volt a sárkeresztesi közösség

Sárkeresztes - Ez már a tizenhetedik alkalom volt, hogy falunapot szervezett a település. Az ünnepek változhatnak - mondta megnyitó beszédében Gelencsér József -, de a közösség együttlétének igényét semmi nem pótolja.

J. Mező Éva

Az idei falunap is háromnaposra kerekedett, mint korábban, és az előző évihez hasonlóan színes programokat sikerült összehozni - büszkélkedett Krähling János polgármester. A közösség formálása fontos minden faluban. Nekünk sem kellett kétszer mondani támogatóinknak, hogy szükség van a segítségre, a válság így nem mutatkozik meg programjainkban.

A megnyitó beszédet Gelencsér József, a Közép-dunántúli Regionális Közigazgatási Hivatal vezetője, a falu nagytiszteletben álló szülötte mondta, néprajzhoz való vonzódása okán az ünnepek jelentőségét elevenítette fel: 
- A falunap új ünnep az emberek körében. Az egykori búcsúkat szorította ki. Jönnek ilyenkor vendégek, rokonok a faluba, de fontos közösségformáló ereje is, főleg itt Sárkeresztesen, ahová a megyeszékhelyről egyre többen vándorolnak ki. Vagyis sok a gyüttment .

A falunap a szórakozás mellett arra is alkalmas, hogy lakói bemutathassák tehetségüket. Pénteken az iskolában megnyílt kiállításával Rideg Ferenc bronzdiplomás fotóművész mutatkozott be, akinek képei rendszeresen szerepelnek díjazottként hazai és nemzetközi pályázatokon, versenyeken. - Nem kalandos, nem bevállalós az életem. Sokat utazok feleségemmel, bejártuk a fél világot, és közben figyelek.

A megnyitó után Rideg a bonyhádi fotótáborba indult, most valahol a Gemencben járhat. A szombati nap kiemelkedő pillanata itt a faluebéd volt. Ötszáz adag pörkölt készült bográcsokban, a szakácsok reggel hattól készültek a megmérettetésre, kinek a főztje fogy el leghamarabb, mert az jelzi a minőséget is. Persze a zsűri is hirdetett eredményt, Kovács Péter és Szalai József megosztva kapta az első helyet, a második Szentes Jenő lett. A pörkölt és a Los Andinos együttes műsora után a sütiverseny győztesei is nyilvánossá váltak: az első egy gyönyörű csokibevonatú krémes Rontó Ferencnétől, a második diós-habos rombuszaival Sima Istvánné, a harmadik hattyúkat megformázó képviselőfánkjaival Kovács Lászlóné.

A legszebb portákat is díjazta a falu vezetése: Egri Ferenc, Horgos László, László Zoltán, Mészáros Jánosné, Ódor Erika és Sárempek Szabolcs kapta az elismerést idén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!