Hírek

2017.03.21. 08:00

Leégett az etyeki Korda filmstúdió

Valamivel kedden reggel 8 után kapták a riasztást a tűzoltók az etyeki Korda filmstúdióból, hogy lángra kapott az egyik, az időközben érkezett hivatalos információk szerint 500 négyzetméteres csarnoképület.

Kocsis Noémi

Információink szerint a tűz füstoszlopát a 8 km-re lévő Alcsútdobozról is lehet látni, az oltásra Budapestről, Bicskéről, Törökbálintról, Érdről és Székesfehérvárról is indultak tűzoltóegységek, a műveletet a megyeszékhely tűzoltásvezetője irányítja. A 9 órás hírek szerint az égő csarnok tetőszerkezete már megrogyott a tűz következtében, az oltást tovább folytatják a tűzoltók.

Fotó: Koppán Viktor

Farkas-Bozsik Gábor, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy az épületben fadíszletek, kellékek és festékanyagok lángolnak. Tudomásuk szerint a csarnokban a tűz keletkezésekor harminc-negyven ember volt, mindannyian biztonságos helyre menekültek.

A szóvivő közölte, hogy a helyszínen vannak már érdi és bicskei tűzoltók, akik az oltási munkákat a Fejér megyei műveleti szolgálat irányításával végzik. Megjegyezte, hogy a tűzoltók behatolása a leeső anyagmaradványok miatt nehézkes, ennek lehetőségét keresik, de a fokozott veszély miatt egyelőre kívülről próbálják megfékezni a lángokat. 

Hozzátette: az épület teteje elkezdett deformálódni, ami arra utal, hogy nagyobb hőtermeléssel járó tűzről van szó.

10.15: Továbbra is minden oldalról oltják a tűzoltók az Etyeken kigyulladt csarnoképületet. A hőtől eldeformálódott tetőszerkezetet két magasból mentő tűzoltójárműről hűtik, valamint egy mobil vízágyút is bevetnek az egységek. Az oltási munkálatokat a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat vezeti.

Forrás: Korda Filmpark látogatói jegy

10.30: A filmparkhoz vezető főútig tereltek ki mindenkit a park területéről az oltás idejére, amely jelenleg is nagy erőkkel folyik. Körülbelül 50 ember, színészek, díszletmunkások és más technikai dolgozók várakoznak odakint. A helyszínre érkezett munkatársunk tudósítása szerint a lángoló 5-ös számú stúdióépületet (lásd fenn, a térképen) csak kívülről lehet oltani, az ajtókon keresztül több vízsugárral dolgoznak a tűzoltók., míg felülről egy létrás jármű segítségével igyekeznek hűteni az átizzott tetőszerkezetet. Az égő épület mellett helyezkedik el közvetlenül a Borgiák sorozatban is használt díszletvárosrész, mögötte pedig a filmpark egyik legnagyobb stúdióhangára.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

12.55: Az érdi, a törökbálinti és a bicskei tűzoltóegységek eloltották az etyeki filmstúdió csarnoképületében keletkezett tüzet, de több ponton még izzás és parázslás tapasztalható, amit az átszellőztetés után tudnak teljesen visszahűteni. A tetőszerkezetet a folyamatos hűtésnek köszönhetően nem omlott be, de a tűzoltók egy nyílást vágnak rá, hogy a füst könnyebben eltávozzon a belső térből. A legfrissebb információk szerint a tűz keletkezésekor huszonheten tartózkodtak az épületben, akik mindannyian időben kimenekültek, így nem sérültek meg. Az oltási munkálatokat továbbra is a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat vezeti.

Kresmery Dániel, a Korda Filmstúdió produkciós vezetője elmondta: az elmúlt napokban filmet forgattak az érintett műteremben, annak díszletei voltak csak a csarnokban. A tűz keletkezésekor, reggel fél kilenckor nem forgattak - tette hozzá. A Korda Filmstúdió hét műterméből egy közepes méretűben ütött ki a tűz.



A stúdióban a Mid Atlantic Films gyártásában készülő új Robin Hood-filmet forgatják.

A produkció képviselője az MTI-vel azt közölte, hogy a tűz kitörésekor éppen nem forgattak, igyekeznek felmérni a károkat, a tűz okát egyelőre nem tudják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!