Hírek

2014.04.10. 18:45

A képviselő ősztól nem lehet polgármester is

Székesfehérvár - Ősztől már nem lehet senki országgyűlési képviselő és egyben polgármester is.

Tribolt Lajos

Szigorodnak az összeférhetetlenségi szabályok az őszi önkormányzati választások után. Országgyűlési képviselő nem lehet egyúttal polgármester, vagy önkormányzati képviselő is. Ugyanez vonatkozik a megyei önkormányzat tagjaira is. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy Galambos Dénes kormánymegbízott, kormányhivatal vezető helyett kell új ember záros határidőn belül. A polgármesteri, megyei elnöki tisztet betöltők végig vihetik a ciklust.

Az új országgyűlés megalakulásáig a régi összeférhetetlenségi szabályok érvényesek. A 2012-ben az összeférhetetlenségről megalkotott törvény csak az alakuló ülés után lép hatályba, bár akkor is lesznek átmeneti szabályok.
Hosszú távon az az elv érvényesül majd, hogy országgyűlési képviselőnek semmiféle más kereső tevékenysége nem lehet, s semmiféle állami vagy önkormányzati jogviszonya nem lehet.
Vannak azért kivételek. A szellemi tevékenység, oktatás, publikálás, lektorális általában ide tartozik és marad is. A képviselő lehet miniszterelnök, miniszter, politikai államtitkár, kormánybiztos, miniszterelnöki biztos, miniszterelnöki megbízott, miniszteri biztos és országgyűlési tisztségviselő.
Az őszi önkormányzati választásokig még lehet az országgyűlési képviselő a megyei közgyűlés elnöke, alelnöke, polgármester, alpolgármester, önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati képviselő. Ám a megyei elnökök és polgármesterek országgyűlési képviselőként már nem kapnak helyben tiszteletdíjat.
Mindebből az következik, hogy Fejér megyében az országgyűlési képviselőnek választott Törő Gábor megyei közgyűlési elnök az önkormányzati választásokig megtarthatja a tisztségét. Csak úgy, mind a két, szintén országgyűlési képviselőnek választott polgármester, Tessely Zoltán bicskei és Varga Gábor cecei előljáró.
Galambos Dénes távozik?   (Fotó: FMH-archív)
Más a helyzet Galambos Dénes kormánymegbízott, megyei kormányhivatal vezető esetében. Az ő beosztása nincs felsorolva az átmeneti szabályok között, így döntenie kell. Ám igazából a tisztsége megszűnik az új kormány megalakulásával, hiszen a kormánymegbízottak állása a kormány működési idejére szól.
Az őszi önkormányzati választásoktól kezdve szigorodik az önkormányzati képviselők, polgármesterek összeférhetetlenségi szabálya is. Az érvényes lesz, hogy nem lehet állami és önkormányzati gazdasági társaság vezetője, de például a főállású polgármester nem folytathat más kereső tevékenységet és személyesen nem működhet közre gazdasági társaságban. Nem lehet tagja másik önkormányzatnak sem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!