Hírek

2017.07.27. 20:00

Igazolvány kell? - A csekk befizetésekor ne lepődjünk meg

Előfordulhat, hogy bizonyos csekkek befizetésekor elkérik tőlünk személyi igazolványunkat és lakcímkártyánkat.

Szanyi-Nagy Judit

Még június végén lépett hatályba egy Európai Uniós rendelet, amely a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről és megakadályozásáról szól. Ez kisebb változást hozott a csekkek befizetésénél a postákon, amely azt jelenti: bizonyos esetekben adatellenőrzési kötelezettsége van a Magyar Postának. Így előfordulhat, hogy a postás elkéri a csekket befizetőtől a személyi igazolványát, lakcímkártyáját.

A júniustól hatályba lépett Európai Uniós rendelet kisebb változást hozott a csekkek befizetésénél a postákon, bizonyos esetekben adatellenőrzési kötelezettségünk van - válaszolta megkeresésünkre a Magyar Posta Zrt. Társasági Kommunikációs Osztálya.

A közlemény rovat bal felső sarkát figyeljük Fotó: FMH-Archív

A válaszból az is kiderült, hogy továbbra sincs adatellenőrzési kötelezettség azoknál a csekkeknél, amelyek M jelzésűek - ezek adó, pénzbírság, valamint illetékek befizetésére használt nyomtatványok. A fehér csekkeknél 300 ezer forintig nem szükséges adatellenőrzés, az összeghatár fölött azonban igen. A sárga csekkeknél akkor nincs szükség az adatellenőrzésre, ha az utalványon az M jelzésen kívül FM jelzés szerepel (ezt az áru- és szolgáltatás ellenértékének befizetéséhez kapcsolódó csekkek kapják), és az összeg nem haladja meg a 300 ezer forintot. A 300 ezer forint feletti adatellenőrzési kötelezettség - kivéve M jelzés esetén - ugyanakkor már korábban is fennállt.

Az M és az FM jelölés - melyet a gyártó tüntet fel a nyomtatványon a számlatulajdonosok nyilatkozata alapján - a csekk közlemény rovatának bal felső sarkában található - tájékoztatták lapunkat.

Előfordulhat az is, hogy a sárga csekken nem található M vagy FM jelzés. Ebben az esetben a postai ügyintéző vizsgálja meg, hogy a befizető mentesíthető-e az adatellenőrzés alól.

- Ha nem mentesíthető, akkor összeghatártól függetlenül szükséges a tényleges befizető személyazonosságának igazolása, a személyazonosítási okmányának és a lakcímkártyájának bemutatásával - részletezték a Magyar Posta illetékesei, hozzátéve:

- Ügyintézőink csupán a tényleges befizető nevét és lakcímét vetik össze a csekken szereplő „Megbízó (Befizető)” adataival, és rögzítik, ha a befizető személye nem egyezik meg a csekken szereplő megbízóéval.A rózsaszín csekkek esetén, azaz a belföldi postautalvány szolgáltatásnál összeghatártól függetlenül szükséges az adatellenőrzés - emelték ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!