Hírek

2017.08.11. 17:25

Benkő Ágota, a NOE alapítója kapja a Szent István-díjat

SZÉKESFEHÉRVÁR Benkő Ágota, a NOE, vagyis Nagycsaládosok Országos Egyesületének egyik alapítója, volt elnöke kapja a 2017-es évben a Szent István Emlékérmet és Díjat.

Majer Tamás

Az augusztus minden évben nagyon fontos ünnepek és eseménysorozat ideje a Székesfehérvári Egyházmegye számára is.

- Az egyes ember élete, a társadalom élete és Európa jövője azon múlik, hogy van- e bennünk hit. Nem a vallásos hitről beszélek kizárólagosan, hanem hitről saját magunkban, hitről az értékeinkről, s a jövőnkről - vezette fel a sajtótájékoztatót Spányi Antal megyés püspök.

Az Irakból érkező ajándék keresztet az augusztus 14-ei egyházi ünnepség során helyezik el a Szent István kápolnában Fotó: Simon Erika

A Szent István Díjat már tizennégy éve ítélik oda, az első díjazottak Sobor Antal író, tanár, Fitz Jenő régész és Dosztál Béla, 1956-os forradalmár voltak. Később oktatók, orvosok és szociális területen dolgozók kapták a díjat, foglalta össze Csurgai Horváth József, a Városi Levéltár és Kutatóintézet igazgatója, az Államalapító Szent István Érdemrend és Díj Alapítvány kuratóriumi tagja.

Az elismerést ünnepélyes ceremónia mellett 2017. augusztus 17-én a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban adják majd át Benkő Ágotának.

Spányi Antal kiemelte, hogy Benkő Ágota egyik alapítója és igazi motorja volt az idén 30 esztendős NOE-nak, amely a családsegítő szolgálatát a közösségi érdek és érték hívószavak mentén végzi.

- Világos, hogy nincs jobb életforma az ember számára,. mint a család. A tinédzserek is mind családban képzelik el a jövőjüket, gyerekekről ábrándoznak - mondta a püspök, aki szerint később kapnak olyan rossz hatásokat, amelyek ettől az ideától sokukat eltávolítja.

- A családot értékként kell a társadalom elé állítani - emelte ki a püspök.

A püspökség évről évre ünnepségeket szervez augusztus 14-én, az országfelajánlás napján. Idén ennek részeként egy, az iraki Erbil környékén lerombolt 2. századi templomból Fehérvárra került, megrongált keresztet helyeznek el a felújított Szent István kápolnában. Ez kiállás az iraki és világban élő keresztények felé, akiket hitük miatt üldöznek. Spányi Antal rámutatott, jelenünkben a kereszténység a világ legüldözöttebb vallása,

- A magyar egyház felelősséget érez az üldözött keresztények iránt - mondta a püspök, s hozzátette, az üldözött keresztények támogatására a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia gyűjtést szervez. Spányi Antal részvételre buzdít, s kiemelte, Fehérvár vezetése és cégei is jelezték már segítő szándékukat.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!