Hírek

2009.08.19. 02:29

Az istváni példákat követve - kitüntetéseket adtak át

Székesfehérvár - Szent Istvánra emlékeztek tegnap három fehérvári rendezvényen is. A közgyűlés ünnepi ülésén átadták a város kitüntetéseit is.

Tribolt Lajos

A Szent István-nap alkalmából rendezett ünnepségek a Megyeház téren, első királyunk lovas szobránál kezdődtek. A történelmi zászlók jelenlétében a város nevében a polgármester és a frakcióvezetők, a megye nevében az elnök, az alelnökök és a főjegyző koszorúzott.

Külön-külön koszorúztak az országgyűlési képviselők, Világosi Gábor, Gógl Árpád és Molnár Albert, majd a fegyveres testületek, a történelmi egyházak, az állam-igazgatási hivatal, majd végül a pártok, civil szervezetek helyezték el koszorúikat, virágaikat.

Székesfehérvár önkormányzata ünnepi ülést tartott. Ezen Warvasovszky Tihamér polgármester mondott ünnepi beszédet. Ki tudná felsorolni a Római Birodalom bukása óta előttünk itt megforduló népeket, amelyek a népvándorlás viharától hajtva ezen a helyen próbáltak megtelepedni, hazát alapítani és új életet kezdeni? Több nagy birodalom jött létre, és omlott össze itt néhány évtized alatt. Szent István műve valami teljesen újnak a kezdete: a magyar állam évezredes útjának kiindulópontja. Azóta sok minden történt: harcok szegélyezték ezt az utat. Ám a túlélés idejét leszámítva a lényeges dolgok mégis béke idején történtek. A szónok kiemelte a fehérvári közösség összetartó erejét, majd külön köszöntötte a kitüntetetteket, akik kiemelkedő tevékenységükkel érdmelték ki a város elismerését.

Díszpolgári címet kapott Döbrentey Gyula nyugdíjas tanár, Glósz Ervin nyugdíjas plébános és posztumusz ifj. Ocskay Gábor jégkorongozó.

Átadtak egy tiszteletbeli polgári címet, négy Pro Civitate-, tíz Székesfehérvárért és egy Deák Dénes-díjat.

Az ünnepségsorozat a Nemzeti Emlékhelyen folytatódott. Balogh Ibolya, a megyei közgyűlés elnöke a többi között a következőt mondta: - István király uralkodása alatt sorsfordító döntést hozott közös jövőnkről. Az akkori kor színvonalán modern államot teremtett. Úgy csatlakoztatta Magyarországot a keresztény Európához, hogy semmiféle hatalomnak nem vált hűbéresévé. Úgy építgette az ország nemzetközi kapcsolatait, hogy részeseivé váltunk az akkori Európa vérkeringésének.

Warvasovszky Tihamér arról beszélt, hogy István művét folytatni kell. Félre kell tenni a csatározásokat, mert csak az összefogás emelheti fel és tarthatja meg a nemzetet. A résztvevők tisztelegtek István szarkofágjánál.

Pro Civitate-díjjal ismerték el Bencsik Istvánt, a Videoton SC elnökét, Kuchár Ferenc főorvost, Martyn Gizella háziorvost, Szabó Lajosné tanítót. Székesfehérvárért díjjal tüntették ki Boda János vállalkozót, Endl Imrénét, az Öreghegyi Nyugdíjasklub vezetőjét, Fejes Gábor labdarúgót, Jávor Mátyást, a Zsidó Hitközség elnökét, Laczkó Ildikó igazgatót, Major István zenetanárt, Rákos Csabáné ny. igazgatót, Takács Ferenc főorvost, aTerkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló kollektíváját és Tóth Tihamérné igazgatót. Tiszteletbeli polgár címet kapott Heikki Koivisto evangélikus lelkész (Kemi). Deák Dénes-díjjal tüntették ki Lugossy Mária szobrászművészt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!