Hírek

2016.07.31. 11:32

"A mottóm: bizonyítok, küzdök, elérek!" - Lengyel Zsófi a csinos, aliglátó paratriatlonista február óta él Székesfehérváron

Lengyel Zsófi Budapesten született, de jelenleg válogatott paratriatlonistaként Székesfehérváron él.

Buthy Lilla

A szőke, vibrálóan kékszemű lánnyal először a Fehérvár Szépe – Fejér Megyei Hírlap Királynője válogatóján találkoztunk. A 23 éves Zsófi aliglátó, fehér bottal közlekedik. A többi között mindennapi nehézségeiről is mesélt nekünk. Bár mint mondta, utálja azt a szót, hogy lehetetlen. Eléri a céljait.

– Nagyon jó fej szüleim vannak – kezdte mosolygósan, a dolgok közepébe vágva a veleszületetten aliglátó szépség, Lengyel Zsófi, aki két testvéréhez képest kései gyerekként érkezett a családba, édesanyja 39 évesen hozta a világra. – Elég nagy megpróbáltatás volt nekik, hogy felneveltek két ép, egészséges gyermeket, én pedig becsöppentem, mint fogyatékossággal élő látássérült. De jó munkát végeztek, jól „összeraktak" engem, hála nekik mindent ki tudok hozni az életemből – fogalmazott.

Zsófi egyébként nem teljesen vak, mint mondta, ő szerencsés, mert jó fényben színeket és mintákat is ki tud venni. Kezdetben integrálva, tehát ép, látó gyerekek között járt iskolába. Az igazán boldog gyermekévek negyedik után jöttek el egy szegregált, gyengénlátókra szakosodott iskolában, ahol már felhőtlenül szaladgálhatott az akadálymentesített, kontrasztosan kifestett speciális iskolában.

Lengyel Zsófi, mint mondta, kevés segítséget és nyitottságot tapasztal az emberek, járókelők részéről, éppen ezért rengeteg nagyratörő terve van. Szeretne ráfeküdni az integrálásra Székesfehérváron is, szerencsére sokan támogatják ebben

– Tizennégy évesen találtam ki a mottómat: „bizonyítok, küzdök, elérek". Elvégeztem a gimit, de életem legnehezebb időszaka volt. A kamaszok néha nagyon önzők, és nagyon tudnak bántani – mondta a fiatal lány, aki szerint fogyatékossággal élve egyébként is sokkal nehezebb barátokat találni. Zsófi – bár részletesen nem akart erről beszélni – régóta tartó, boldog párkapcsolatban él. A „fiúzás" nehézségeiről viszont jókedélyűen mesélt: – Fiatal lányként persze, hogy érdekel a pozitív visszajelzés, örülök a bókoknak. Amikor megbámul az utcán egy srác, én nem tudom egyből mosollyal viszonozni, hiszen észre sem veszem. Anyukám a fülembe szokta súgni, hogy „egy helyes fiú nézeget, pontosan egy óránál" – nevetett fel Zsófi. Gyerekkora óta rajong a divatért, és jól is válogatja össze a szettjeit. Szereti az egyedi, kirívó dolgokat, egyébként pedig imád énekelni és a nőiességével foglalkozni, annak ellenére, hogy nem látja saját magát, az alakját, a vonásait.

Egyedülálló abban a tekintetben is, hogy látássérült nőként jelentkezett egy szépségversenyre is: a Fehérvár Szépe – Fejér Megyei Hírlap Királynője mezőnyébe természetesen be is válogattuk az okos, határozott és csinos lányt, de a riói felkészülés miatt, inkább jövőre vállalta el a megmérettetést. Szeret modellkedni, műsorvezetőként is dolgozik és korábban rádiózott is. Pszichológusnak készült, de aztán rájött, hogy egyelőre jobban megy neki a beszéd, mint a hallgatás. Zsófi egyébként angolul és olaszul is kiválóan beszél, tavaly a Kodolányi János Főiskolán szerzett diplomát kommunikáció és médiatudomány szakon. Az egyetem alatt már javában készült a riói olimpiára, a triatlon előtt pedig 10 évig atletizált. 750 méter úszás, 20 km kerékpár, 5 km futás: ez most Zsófi mindennapjainak a része az Alba Triatlon Sportegyesület tagjaként. Zsófi egy látó sporttárssal, guide-dal van szó szerint összekötve, így küzdi le a távokat. Számos országos és világversenyeken elért eredménye mellett még a riói kijutás sincs veszve, mi nagyon drukkolunk!

Nem mutatja a világnak, de sok harca van

Zsófi igyekszik egy átlagos lány napjait élni, a nem igazán akadálymentes világunkban. Sok minden– amúgy hétköznapi dolog, mint például a főzés, takarítás – fejtörést és energiaveszteséget okoz, de mindent megold. Nagyon pozitív személyiség, a külvilágnak nem is mutatja, de sok harca van. Főleg, ami a közlekedést illeti. Ha az utcán nem fehér bottal közlekedne, akkor a tündöklő kék szemek nem árulkodnának arról, hogy jobban oda kellene figyelni Zsófira. Talán ezért fordulhatnak elő olyan bántó – bár már nevetve felidézett– beszólások, mint a flegma hangsúlyú: „Nem látsz?!" és társai. Az ilyenekre igyekszik mosolyogva válaszolni: „ Beletrafált!" Az emberek gondolkodásában is vannak még „akadályok" bőven, a modern technika, a telefonos appok, laptopok viszont sokat segítenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!