Hírek

2015.11.09. 11:56

A mérnök-kutató, Szabó Barna szülővárosától kapott díszpolgárságot

Martonvásár – 1956-ban távozott hazájából az élete első tíz évét Martonvásáron töltő Szabó Barna professzor. Az USÁ-ban tudományos karriert épített akadémikus büszke magyar gyökereire.

Zsohár Melinda

Az elegáns, koránál fiatalabbnak látszó mérnök-kutató feleségével érkezett Martonvásárra az Egyesült Államokból, hogy átvegye a díszpolgári címet. Hibátlan és választékos magyarsággal köszönte meg a megtiszteltetést, s Kizmus Lajos helyi képviselő méltatását az ünnepi közgyűlésen. Szabó Barna (1935) nem győzi hangsúlyozni, hogy a szilárd alapokat hazájában kapta meg későbbi eredményeihez.

Szabó Barna professzor, Martonvásár díszpolgára fotó: BBKK

A martonvásári eszmélés éveit, a szép gyermekkort idézte meghatottan. A mai idősotthon emeletén laktak a Szent László utcában, a földszinten az orvos, Hegedűs Ignác, aki a világra segítette. Később hűségesen vitte a kisfiú a doktor bácsi táskáját, ha el-elkísérte őt a paciensekhez, mesélte. A neve a polgári anyakönyvben Barna, s nem Barnabás, az édesanyja kívánságára kapta a különleges nevet a Szabó vezetéknév mellé. Édesapja a Dreher uradalom számtartójaként dolgozott, a háború és a baloldali fordulat után több viszontagságon esett át a tehetséges, jó tanuló fiú. Tízéves korában költöztek Gyomára, a nagyszülőkhöz, Barna a debreceni piaristáknál kezdett tanulni, az államosítást követően segédmunkásként dolgozott, némi enyhülés után az esztergomi ferenceseknél érettségizett kitűnően 1954, a Miskolci Egyetemre vették fel bányamérnöknek.

Az intézmény Sopronba költözött, s itt érte az 1956-os forradalom az egyetemistát, aki emigrálni kényszerült. Kanadában kezdte ismételt tanulmányait, ott tanult meg angolul, megnősült, egy szintén emigráns magyar család lányát vette feleségül, két fiuk született. A Buffalói Egyetemen az elsők között ismerkedett meg a számítógéppel 1963-ban, később oktató lett, 1968-tól az USÁ-ban éltek, kutatómunkáját elismerték, az alkalmazott mechanika területén nevet szerzett. 1995-ben a Magyar Tudományos Akadémia tagja lett, a Miskolci Egyetem díszdoktora. Szabó Barna elmondta: hálás a sorsnak, amiért magyarnak született, s a viszontagságok ellenére tudósi-kutatói pályája is beteljesülhetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!