Hírek

2014.04.06. 17:00

A hatalmas cégek diktálnak

Nédó Géza

Pusztavámon három szavazókörzetben szavazhattak az állampolgárok: az Általános Iskolában, a Malomerdő Panzióban és a régi, ma már nem használt Evangélikus Iskolában.

A pusztavámi 1. sz. választókerületben is rendben zajlottak a választások, Fotó: Nédó Géza

Pusztavámon, Anikó és István a kora-délelőtti órákban indultak szavazni. Arra a kérdésre, hogy mi a tétje a 2014-es országgyűlési választásoknak, a következőket mondták: Megfelelő életszínvonal, normális munkahely, elfogadható bérekkel ez lenne az ideális – mondták. Eddigi tapasztalataik nagyon rosszak. Szerintük ma nagyon gazdagok, és nagyon szegények élnek ebben az országban. Nagy problémának érzik, hogy a multinacionális cégek kihasználják a magyar munkaerőt, csak a kötelező minimálbért fizetik. A dolgozókat nem becsülik meg. Ezek a hatalmas cégek diktálnak, és a jelenlegi kormány sem tudta megállítani őket. Személyesen élték át az utóbbi idők létszámleépítéseit, így váltak kényszervállalkozóvá. Arra a kérdésre, ha kormányváltás lenne, ezek a problémák megoldódnának-e, Anikó és István így vélekedett: nem biztos! Hozzáfűzték: az utóbbi időben minden politikus csak ígérgetett, aztán amikor hatalomra kerültek, megfeledkeztek saját szavairól. A rendszerváltozás óta várják, hogy jobb legyen, de ők nem éreznek javulást.

Egy másik szavazókörben meglepően sokan sietnek voksolni. A szavazóbizottság elnöke elégedett. Elmondta, hogy a korábbi szavazáskor – ugyan ebben az időben – 61 százalékos volt a részvételi arány, úgy tűnik, ez az idén is meglesz. No, majd kiderül.

A harmadik választókerületben is élénk a mozgás: ifjak és idősebbek váltják egymás az urnák előtt, sőt, vannak percek, amikor sorba kell állni a szavazólapokért. Egyesek kissé nehezen birkóznak meg a lepedőnyi lappal, de aztán mégis megtalálják „kiszemelt” pártjukat. Az idevonatkozó sajtótörvény szerint a szavazó helységben nem, de az utcán már beszélgethetünk néhány szavazóval. Nehezen „nyílnak” meg az emberek. Van, aki saját problémájával van elfoglalva. „A férjem tegnap került be az intenzív osztályra szívinfarktussal. Van nekem épp elég bajom!” Egy éppen arra járó szavazó súgja oda nekünk, hogy a férj azért került be a kórházba, mert a család tagjai kétféle politikai álláspontot képviseltek. Ez lett a belőle!

Egy jól öltözött fiatal házaspár már valamivel közlékenyebb. Szerintük az a mostani választás tétje, hogy marad-e a jelenlegi kormány és akkor folytatják a helyes irányt, vagy jön egy másik, amely mindent újra kezd.

A szavazóhelyiségből éppen egy idős házaspár lép ki. Ők így nyilatkoztak: „sikeres kormányzási időszak van mögöttünk folytatni kell. Reménykedünk, hogy a nyugdíjunk stabil és értékálló marad”.

Szinte szó-szerint ugyan ezt mondta egy értelmiségi fiatal házaspár, akik a folytatásban reménykednek. Nem mondják ki, de látszik rajtuk, hogy elégedettek a Fidesz-KDNP eddigi teljesítményével.

Másfél órával az urnazárás előtt, ismét meglátogattuk a három szavazókörzetet. Dr. Katics Ferencné az egyes, Emmerling Józsefné a kettes, Din Józsefné a hármas szavazóbizottság elnöke egybehangzó véleménye szerint, sehol nem történt rendbontás. A választási részvétel – ekkor – elérte a 61 százalékot. Felkerestük a település jegyzőjét is, aki a fentieket megerősítette. Elmondta, hogy a részvételi arány eléri, sőt valószínűleg meghaladja a 2010-es választásokon elért eredményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!