Hírek

2017.09.05. 09:12

Külső védelmi terv gyakorlatot tartottak Székesfehérváron

Szeptember 4-én reggel nyolc órakor vette kezdetét Székesfehérvár Külső Védelmi Tervének részleges gyakorlata a Városházán.

A gyakorlat célja egy gáziparban érdekelt ipari vállalat esetleges veszélyeztető hatásainak csökkentése, kezelése, az emberi élet és a vagyonbiztonság megóvása.

A gyakorlat úgynevezett irányítószervi vezetési törzsgyakorlat volt, amely során egy feltételezett szituáció hatásait kellett felszámolnia a veszélyhelyzet megszüntetésében feladatot vállaló szervezetek képviselőinek. A feltételezés szerint rakodás közben egy targonca hidraulikus tömlője kihasadt, ezért egy gázpalackokat tartalmazó konténer lezuhant. Több palack megsérült, a fáklyaégés miatt hőterhelésnek kitett palackok közül pedig több fel is robbant. A veszélyhelyzet kezelése érdekében összeült a Székesfehérvári Járási Helyi Védelmi Bizottság is, amely testület valós helyzetben is kezelné a hasonló eseményeket. A gyakorlat a riasztási feladatok végrehajtásáról, az üzemi kárfelszámolók beavatkozásáról, a lakosság riasztásáról és tájékoztatásáról, a tűzoltási- és műszaki mentési, valamint kárfelszámolási feladatok végrehajtásáról, továbbá a területzárásról, egészségügyi biztosításról szólt. Mindezek mellett a délelőtt folyamán a székesfehérvári oktatási intézményekben a tűzriadógyakorlatot is végrehajtották.

Fotó: Székesfehérvári katasztrófavédelmi Kirendeltség

A gyakorlat része volt a lakossági tájékoztató és szirénarendszer teljes körű, hangos üzemű próbája is 10 óra 50 perc és 11 óra 45 perc között. A lakosság két alkalommal hallhatta megszólalni Székesfehérváron a szirénákat, amelyeket szöveges tájékoztató információk előztek meg. Természetesen a gyakorlat keretén belül végrehajtott riasztással kapcsolatban a lakosságnak nem volt feladata.

Valós riasztás esetén a rendszer segítségével haladéktalanul végre lehet hajtani az állampolgárok riasztását, erre szolgál a szirénahang, valamint a szöveges tájékoztatás segítségével rövid időn belül, közvetlenül lehetséges a tömegtájékoztatás. Ilyen információk lehetnek a lakásokba történő elzárkózás elrendelése, vagy éppen ellenkezőleg, a kijelölt gyülekezőhelyekre való irányítás. Tájékoztatást lehet adni különböző korlátozások bevezetéséről, amelyek érinthetik például a közlekedést, a kommunikációt, illetve a nevelési- és oktatási intézményekben történő tanítás szüneteltetését. A felsorolt példákon túl számos egyéb, az aktuális helyzethez igazodó információ eljuttatható az állampolgárokhoz. A cél minden esetben az emberi élet és az anyagi javak védelme.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!