Hírek

2017.08.30. 19:45

Fogyasztóbarát ügyintézés: a szolgáltatókat gyorsabb munkára késztetik

A közműcsatlakozások díjmentessé tételével és az eljárási díjak egy részének eltörlésével párhuzamosan a kormány lényegesen gyorsabb munkára is késztette a szolgáltatókat.

V. Varga József

Az ügyintézési határidők csökkentésével vagy a korábban határidőhöz nem kötött - és emiatt gyakran nagyon hosszú ideig elhúzódó - szolgáltatások határozott időhöz kötésével a közművekhez kapcsolódó ügyintézés nem hátráltatja a családokat vagy a vállalkozásokat az építkezések, átalakítások során.

A 2017. évi LVII. törvény, valamint az ennek végrehajtását szolgáló 157/2017. kormányrendelet rendelkezéseinek túlnyomó része július 1-jén lépett hatályba. A főbb változások a következők: díjmentessé váltak a közmű- csatlakozások meghatározott fogyasztási mértékig.

A díjmentesség nem vonatkozik a víziközmű társulati tagok tagsági jogviszonyon alapuló fizetési kötelezettségeire Fotó: Koppán Viktor

Díjmentessé vált a legfeljebb 4 köbméter/óra névleges teljesítményű fogyasztásmérő beszerelése; a legfeljebb 32 amper névleges teljesítményű fogyasztásmérő beszerelése; a 32 mm átmérőjű ivóvíz vezeték és a 160 mm átmérőjű szennyvíz vezeték bekötése. Ezek a közműbekötések egy nagyobb lakás vagy átlagos méretű családi ház ellátásához, illetve egy átlagos méretű üzlethelyiség (pl. fodrászat, pékség) energiaigényének kielégítéséhez elégségesek.

A díjmentesség három szektorra: az áram, gáz, víz (ivóvíz és szennyvíz) bekötésekre vonatkozik, a költségmentességet nem csupán a lakosság, hanem kis- és középvállalkozások is igénybe vehetik.

A gázcsatlakozásnál elengedésre kerül a csatlakozási díj és a fogyasztásmérő díja, míg árambekötéseknél a csatlakozási alapdíj, a csatlakozóvezeték díja és a fogyasztásmérő díja. Ezen felül gázbekötéseknél a társaság 250 méterig a közcélú vezetéket is ellenérték nélkül építi ki, ami teljesen új szabály.

Az áramszektorban az eddigi mérték kétszeresére emelkedett az a vezetékhossz, amelyet a társaság ingyenesen biztosít. A víziközmű szektorban a fejlesztési hozzájárulást a lakossági fogyasztóknak már eddig sem kellett fizetniük, a díjmentesség július 1-jétől a vállalkozásokra is kiterjed. Ezen felül ivóvíz- és szennyvízbekötéseknél díjmentessé vált az igénybejelentés elbírálása, a tervegyeztetés, az adategyeztetés vagy ennek megfelelő szolgáltatás, továbbá rácsatlakozáskor a bekötési vízmérőóra, annak felszerelése és a nyomáspróba. A díjmentesség nem vonatkozik a fogyasztói vezetékre és a felhasználói berendezésekre (azaz a magántulajdonba kerülő vezetékek, csövek, kapcsolók, kiállások, dugaljak, csapok stb. beépítésére).

A díjmentesség a meghatározott korlátok között belterületi és külterületi ingatlanokra is alkalmazható. A kedvezmény nemcsak új építésű ingatlanoknál, hanem a közműhálózatra való későbbi rácsatlakozásnál is érvényesül.

A fogyasztók jogorvoslatért a járási hivatalokhoz, illetve a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz fordulhatnak.

Jogszabályi határidő rendelkezik

Radikálisan csökkentek a közmű-csatlakozásokkal kapcsolatos ügyintézési határidők. A földgázelosztó, a csatlakozási igény kielégítésére vonatkozó írásbeli ajánlatát 30 nap helyett 8 napon belül köteles megtenni. Az igénykielégítés feltételeiről és lehetőségeiről szóló előzetes tájékoztatást 30 nap helyett 10 napon belül kell a fogyasztó részére átadni. A hálózati kapacitás biztosításának határideje maximálásra került 60 napban, erre eddig nem volt határidő. Hiánypótlási felhívást 15 nap helyett 3 munkanapon belül lehet kiadni. Víziközmű esetén eddig nem volt határidő arra az esetre, ha a benyújtott terv nem felel meg a követelményeknek, vagy a bekötés megvalósítására nem alkalmas, ezért a szolgáltató a terv kiegészítését vagy új terv benyújtását kérheti. Erre ezután 5 napja lesz a szolgáltatónak. A bekötővezeték kiépítését, a helyszíni szemlét és más számos munkát a szolgáltató a bejelentést követő 30. napig köteles elvégezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!