Hírek

2017.08.29. 13:11

Veszélyben vannak a gesztenyefák? Az agárdiak aggódnak

AGÁRD - Idén is aggódnak a lakók az agárdi gesztenyefákért. A betegség ezúttal is lecsapott, de szerencsére, nem olyan mértékben, mint tavaly. A kártevő azonban nem csak a gárdonyi növényekre lehet veszélyes!

S. Töttő Rita

Agárdnak gyakorlatilag majd a fele tele van ültetve gesztenyefákkal, melyeknek jelentős része régi, szép, 50-60 éves példány. Sok mindent láttak már ezek a növények, tavaly azonban nagyon megviselte őket egy betegség. A gesztenye aknázó moly azonban idén is visszatért.

Ezért ragadott tollat egy olvasónk: „Agárdon a gesztenyefák ismét a tavalyi betegségükben szenvednek! Ahogy láttam, Székesfehérváron is hasonló a helyzet. Itt nálunk kétszer biztosan permetezték még sincs hatása. Aggódom a gesztenyesorért!"

Megkerestük kérdéseinkkel Muray Ritát, Gárdony alpolgármesterét, aki egyébként civilben kertészmérnök, így hát hiteles és szakmailag is helytálló információkkal szolgálhatott. Mint kiderült, a gesztenye aknázó molynak három nemzetsége is van egy évben, melyek közül az első kettő tavasz végén, illetve nyár közepén rajzik jelentősebben, a harmadik már kevésbé.

Már az őszi lombhullásra készülnek az agárdi fák Fotó: Igari Balázs

–  Az első kettő ellen védekeztünk – szögezte le az alpolgármester asszony, hozzátéve, hogy egy kecskeméti céggel állnak szerződésben, ők figyelik a rajzást, s akkor jönnek, amikor szükségesnek látják. – Tavaly nagyon rosszul sikerült a permetezés, nem is fizettük ki őket. Most azonban úgy látjuk, hogy sikeres volt a művelet, nagy mennyiségben kiirtották a betegséget okozó molyokat. Tavaly ilyenkor szinte már az összes levél barna volt, most azonban csupán a levelek 10 százalékánál lehet látni a betegség okozta barna foltokat – nyugtatta meg olvasónkat Muray Rita, hozzátéve: a város mindenképpen szeretné megőrizni ezeknek a régi  gesztenyefáknak az  épségét, ezért is költ rájuk évente 2 millió forintot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!