Hírek

2017.07.07. 19:20

Tábla a fehérvári irányítótorony emlékére

Tegnap a vasútállomás A peronján felavatták azt az emléktáblát, ami mostantól hirdeti, itt működött 1957 és 2016 között a Székesfehérvári Állomás II. számú irányítótornya.

Gombkötő Gina

A torony fennmaradásáért annak idején civilek, a vasút barátai küzdöttek. Szót emelt érte az építész, a vasúti szakember és a laikus vasútrajongó egyaránt. Lapunk is hosszú írásokban mutatta be az egyedülálló építményt és
a körülötte kialakult vitát.

Nem véletlenül, hiszen a Székesfehérvári Állomás II. számú, 16 méter magas irányítótornyát 1957-ben az V-VI. vágányok fölé, illetve a VI-VII. vágányok közé helyezték el. Nagyszerűen szolgálta a vasútirányítást, hiszen a toronyból teljesen ráláttak a sínekre. A megoldás nem csak Magyarországon, de Európában is különlegesnek számított: hasonló torony csak Olaszországban akad. (Azt máig megőrizték.) A fehérvári tornyot viszont nem sikerült megmenteni, hiába tiltakoztak a bontás ellen a civilek.

Tegnap az emléktábla avatásán Cser-Palkovics András polgármester elmondta: valójában a civilek kezdeményezték a tábla felállítását. Ám ennek finanszírozását és az ügyintézést átvállalta a önkormányzat. A polgármester hozzátette: ez a táblaavatás nem nevezhető ünnepnek. Hiszen jobb lett volna, ha megmarad a torony, amely akár más funkcióval közösségi térként működhetett volna tovább. Cser-Palkovics kiemelte: a torony eltűnt ugyan, de megújult a vasútállomás. A városnak, az utazóközönségnek pedig nagy szüksége volt a modernizációra. A torony emlékére emelt tábla - Pintér Balázs szobrászművész alkotása - tehát legyen inkább figyelmeztetés, hogy vigyázzunk jobban az értékeinkre.

A torony megmentésére szerveződött civil csoport nevében Sárvári Zoltán felidézte: 2016. május 11-ére virradó éjjel lerombolták a különleges építményt. Arról is beszélt: közben megindult
az eljárás, hogy az örökségvédelem szakemberei megvizsgálják, az épület olyan értéket képvisel-e, ami miatt védetté kell nyilvánítani. A helyszíni szemle május 18-án lett volna. Ám erre már nem kerülhetett sor.

Az emléktáblát Cser-Palkovics András és Nádi Ferenc forgalmi csomóponti főnök leplezte le, a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar örökzöld dallamokat játszott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!