Hírek

2017.06.06. 12:16

Idegeken táncoló fűnyírás? Anonim levelet dobtak be több fehérvári postaládába!

Különös levelet hozott szerkesztőségünkbe egy olvasó, melyet több székesfehérvári utcában is bedobtak a postaládába. A fűnyírással kapcsolatos bírságolási eljárásról ad tájékoztatást. Utánajártunk, s kiderült: számos ponton helytelen információkat tartalmaz!

S. Töttő Rita

A nyár beköszöntével megkezdődött a fűnyírási szezon is. Nem is szólva a kertekben, hátsó udvarokon nekilóduló munkálatokról, flexelésekről, kalapálásokról, bulikról, amelyek mind-mind komoly zajhatással járó tevékenységek. Tény, hogy bármikor végzi eme tevékenységeket az ember, biztos lehet benne, hogy közben több szomszéd idegein is táncol.

Mert hát kinek van kedve egy fárasztó munkanap végén késő este azt hallgatni, ahogy a szomszéd nyírja a füvet napnyugta után (hiszen akkor elviselhető a hőség)? Ki akar vasárnap reggel arra ébredni vagy emészteni az ünnepi ebéd után, hogy közben hallgatja a véget nem érő fúrást- faragást? Természetesen senki. Ezért próbálkozik kordában tartani ezeket a tevékenységeket Székesfehérvár idevágó rendelete, amely "A közösségi együttélés alapvető szabályairól, és ezek elmulasztásnak jogkövetkezményeiről" szól.

A tiltott időszakokban mindenkinek joga van a pihenéshez - még a kutyának is
Fotó: a szerző

De előbb hadd idézzünk a figyelemfelkeltő levélből, amely így kezdődik: „Figyelem! 50-100 ezer forintos bírság járhat a vasárnapi fűnyírásért!" Majd pedig így folytatódik: „Akár 50 ezer Ft helyszíni bírságot is kaphat, ha vasárnap délben füvet nyír!" - A fehérvári rendelet szerint ez még meg is állhatja a helyét, ugyanis a rendelet egyértelműen tiltja a vasárnapi (és ünnepnapi) fűnyírást és valóban 50 ezer forint helyszíni bírságot állapít meg a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás elkövetőjével szemben.

A következő mondat az anonim levélben azonban így hangzik: „De reggel 9 előtt sem szabad! És déltől másnap reggelig is tilos!" Na ez már nem állja meg a helyét a megyeszékhelyen, ugyanis a rendelet e témával foglalkozó pontja így fogalmaz: aki „lakóterületi vagy kertes mezőgazdasági övezetben az ingatlanon zöldfelület-fenntartással kapcsolatos, zajt keltő tevékenységet munkanapon 19.00 és 7.00 óra között, szombaton 19.00 és 8.00 óra között, vasárnap és munkaszüneti napon végez, az bizony sérti közösségi együttélés alapvető szabályait.

Szóval munkanapokon reggel 7 után, szombaton 8 után beindulhat a fűnyíró, fűkasza, és este 19 óráig mehet is. De hibás a felhívás máshol is, a helyszíni bírságon túl ugyanis „200 ezerig terjedő közigazgatási büntetést" is ír, ami Székesfehérváron inkább „csak" 150 ezer.

Hogy ez a levél milyen információk alapján készült, nem lehet tudni, de tele van téves információval. Valahonnan, talán egy másik vagy régi rendeletből ollózhatták ki „szerkesztői". Bár a végkövetkeztetése helyes: „Vagyis jobb csendben maradni a pihenésre kijelölt időszakokban."

Egyéb szabályozott tevékenységek

Persze a közösségi együttélés szabályait taglaló rendelet nem csak a fűnyírásra terjed ki, érdemes olvasgatni.

- Az építési és bontási munkálatok végzésére is ugyanazok az időszakok vonatkoznak, mint a kertgondozásra.

- Hangosító berendezést használni (magyarán üvöltetni például a zenét) pedig tilos munkanapon 22 és 7 óra között, szombaton, vasárnap és munkaszüneti napon 22 és 8 óra között.

- Ugyanez megspékelve egy 20 főnél nagyobb társasággal, már így alakul: tilos munkanapon 20 és 7 óra között, szombaton 22 és 8 óra között, vasárnap és munkaszüneti napon 20 és 8 óra között.

Azért azt leszögezhetjük, hogy a jegyző – akire ruházta a rendelet a bírság kiszabásának lehetőségét – mérlegel, mielőtt büntet. Első körben figyelmeztetést is alkalmazhat, ha attól eredmény várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!