Hírek

2017.05.24. 20:37

1600 céget sikerült bepalizniuk a kamu telefonkönyvvel

Egy soha nem létező internetes telefonkönyvhöz toboroztak össze előfizetőket egy bűnbanda tagjai. Perük közel 5 éve folyik a Székesfehérvári Törvényszéken.

Kocsis Noémi

Az ügy állásáról utoljára 2016 nyarán írtunk, a szerda délelőtti folytatólagos tárgyaláson az előzményekhez képest nem tapasztaltunk változást: az öt vádlott továbbra sem jár a tárgyalásokra, helyettük ügyvédjeik hallgatták meg a bíróság tanúvallomás- ismertetéseit. Az ügyben különösen sok, 1600 sértett van, így a becsapott cégtulajdonosok egyébként hajszálra megegyező nyomozati, vagy később tett vallomásait felolvasni rengeteg időbe telik.

A Tbf Intermédia Kft. és a T&Cs 2002 Kft. tulajdonosaival szemben jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és további bűncselekmények miatt folyó per iskolapéldája lehetne annak, mennyire könnyű „bepalizni" egyes vállalkozásokat, hogy akár nem létező szolgáltatásokért fizessenek. A több, mint másfél ezer  cégvezetőt - 78.500 másik mellett - azaz a későbbi sértetteket karácsony előtt kereste meg az öttagú bűnbanda a lehetőséggel, hogy egy hamarosan létrejövő netes és papíralapú telefonkönyvben szerepeltethetik vállalkozásukat. A felületeket és a kiadványt létrehozni eszük ágában sem volt, viszont jól kalkuláltak: az év végi hajrában a cégvezetők simán elutalták a kis összegnek számító 28-34 ezer forintos belépési díjakat, de a legtöbbjük nem furcsállta, hogy szerződés már nem érkezik.

Az ügyben egy velencei férfi bejelentése alapján csalás miatt még 2011 tavaszán kezdett nyomozni a gárdonyi rendőrkapitányság. Az eljárás során derült ki, hogy egymással párhuzamosan több bejegyzett kft. is hasonló profil álcázásával csal ki különböző összegeket a megkárosítottaktól, valamint hogy az elkövetett csalásokban közreműködők egy családhoz tartoznak. A csalással szerzett kár a jelenlegi panaszosok számát tekintve úgy 22 milliós lehet, ám ha nagyobb ráhatással több embert, akár mind a nyolcvanezret sikerül rábeszélni az utalásra, akkor akár 44 milliárdos bevételük is lehetett volna. Eredetileg ugyanis egy 100 ezres, megvásárolt cégadat listából 80 ezer embernek küldték el megkeresésüket, közülük szerepelnek 1600-an sértettként az évek óta folyó perben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!