Hírek

2017.04.11. 20:20

Minden jogi akadály elhárult: hazai árakon telefonálhatunk

Fejér megye - Az utolsó jogi akadály is elhárult: június 15-től eltörlik a roamingdíjakat, tehát olcsóbb lesz az élet külföldről is.

Szanyi-Nagy Judit

A roaming (vagy „barangolás", „vándorlás") azt a szolgáltatást jelenti, amely lehetővé teszi, hogy a mobiltelefon-előfizető a kártyáját és készülékét mindazon külföldi szolgáltatók hálózatában használhassa, melyekkel a hazai mobilszolgáltatója nemzetközi szerződést kötött. Ez a telefonhívások tekintetében annyit jelent, hogy külföldön tartózkodás esetén a bennünket Magyarországról hívó fél csak az országon belüli, úgynevezett helyi vagy körzeten belüli díjat fizeti, míg mi az országhatártól az aktuális tartózkodási helyig a hívás szakaszát is fizetjük.

Az efféle díjak eltörléséről már januárban is írtunk, ám múlt csütörtökön az utolsó jogi akadály is elhárult: az Európai Parlament képviselői megállapodtak a Tanáccsal a nagykereskedelmi adatroamingdíjak maximalizálásáról. Ez pedig a gyakorlatban azt jelenti, hogy június közepétől extra költségek nélkül használhatjuk a készülékeinket telefonálásra, internetezésre, e-mail olvasására, navigálásra vagy képfeltöltésre.

A fiatalok előszeretettel használják mobiltelefonjaikat nemcsak Magyarországon, de külföldön is - júniustól olcsóbban
Fotó: FMH-Archív

A nagykereskedelmi roamingdíj ugyanis azt a díjat takarja, melyet a szolgáltatók akkor számolnak fel egymásnak, amikor az ügyfeleik az EU-ban történő telefon- és internethasználatkor más szolgáltatók hálózatát veszik igénybe. A megállapodás szerint június 15-től az EU-n belül utazva már mindenhol az otthoni tarifák (a saját szolgáltatójuknál fizetett csomag) szerint fizetnek majd a felhasználók akkor, ha a meglátogatott országban nem életvitelszerűen élnek. Így a hívás, az SMS és az adathasználat díja az otthoni csomagból vonódik le.

Június közepétől a hanghívások után az eddigi maximum 5 helyett 3,2 centet, az SMS-eknél pedig a maximum 2 helyett 1 centet számolnak majd fel a helyi tarifákon felül. Az adatforgalmat tekintve fokozatos lesz a csökkenés: június 15-től 7,7 eurót, 2018. január 1-től 6 eurót, míg 2022. január 1-től 2,5 eurót kell fizetni gigabájtonként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!